Viime aikoina olen yhä useammin ja useammin törmännyt somessa aiheeseen kiitollisuus, enkä voisi olla iloisempi ilmiöstä. Kiitollisuus on kuin taikaa, jota riittää ihan jokaiselle, rajattomasti, ja sillä on meihin ja mieleemme uskomattoman vahva vaikutus. Kyky tuntea kiitollisuutta on lainkaan liioittelematta meissä kaikissa piilevä supervoima, jonka löydettyään oma hyvinvointi suorastaan pinkaisee ylöspäin. Minun piti tehdä tänään jotain aivan muuta, mutta ajatukset karkailivat niin vahvasti kiitollisuuden pariin, että päätin antaa mennä ja päästää kiitollisuuden kiitollisuudesta valloilleen.
Kiitollisuus on aivan käsittämätön tunne, jolla on meihin suurempi vaikutus kuin osaamme arvatakaan. Sen lisäksi, että kiitollisuus tuntuu mahtavalta, on kiitollisuuden todettu laskevan stressitasoja, rauhoittavan ja lisäävän kehossa hyvänolon hormoneja. Se ennaltaehkäisee masennusta ja auttaa myös siitä toipumisessa. Kiitollisuuden aiheiden listaaminen säännöllisesti auttaa saavuttamaan tavoitteita, lisää innostusta ja päättäväisyyttä, kohentaa energiatasoja, parantaa unenlaatua ja vähentää esim. kiputiloja. Kiitollisuuden tunne edistää myös myönteistä suhtautumista elämään ja tulevaisuuteen, täysin ymmärrettävästi, eikö niin? Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta mielettömintä on mielestäni tämä:
Säännöllistä kiitollisuusharjoittelua sisältävän
parin viikon ajanjakson on huomattu näkyvän
ihmisen aivokäyrissä vielä kuukausia
harjoittelun lopetuksen jälkeen.
Kiitollisuus vaikuttaa meihin tutkitusti ja tiede kiitollisuuden, sekä sitäkin käsittelevän positiivisen psykologian ympärillä kehittyy jatkuvasti. Tutkijat ympäri maailman hämmästyvät jatkuvasti uusista löydöksistä, emmekä täysin tiedä miten tuo kaikki on mahdollista ja niin vahvasti vaikuttavaa, mutta jo nykytiedon valossa voimme yhdessä tuumin todeta kiitollisuuden harjoittelun todella kannattavan. Ja siihenhän pystyy!
Kiitollisuus ei nimittäin ole vain tunne. Se on yksi ihmisen 24:stä maailmanlaajuisesti ilmentyvästä luonteenvahvuudesta (lue lisää täältä), jota on meissä jokaisessa. Toisilla kiitollisuutta ilmenee luonnostaan helpommin kuin toisilla, mutta kiitollisuuden ja muiden luonteenvahvuuksien upeus on, että ne ovat kaikki opeteltavissa ja kehitettävissä.
Kiitollisuus"harjoittelun" tapoja on yhtä monia kuin tekijöitä, eikä ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa. Tärkeintä on, että tunteesta saa kiinni. Kiitollisuuden aiheita voi listata viikottain, päivittäin tai kun sitä kipeimmin tarvitsee - se auttaa heti. Kiitollisuutta voi myös opetella tunnistamaan herkemmin, jolloin kiitollisuudesta tulee saumattomampi osa arkea.
Tärkeintä kiitollisuusharjoittelussa on kuitenkin kiitollisuudentunteen syvä tunteminen, ja tunteessa viivyttely. Tässäkin pätee siis sanonta ei se määrä - vaan laatu. Ihmisellä on biologisesti taipumus reagoida vahvemmin ns. kielteisiin tunteisiin ja tällaiset tunnetilat myös jäävät pidemmäksi aikaa päälle. Aktiivisesti keskittymällä ja omalla halulla voi kuitenkin myös oppia pitämään vahvemmin kiinni kaikista myönteisistä tunnetiloista. Kiitollisuutta voi kokea vaikka yhdestä ainoasta asiasta, mutta jos opit tuntemaan sen vahvasti, saat aikaan suuremman hormoniryöpyn kuin millään pikaisella monikohtaisella listalla.
Viivyttele siis kiitollisuudentunteessa kun se tulee, elä kiitollisuutta tuovia asioita läpi mielessäsi ja nauti niistä niin pitkään kuin hyvältä tuntuu. Nuo asiat ovat osa sinun elämääsi, ajattele! Kuinka etuoikeutettu juuri sinä olet, että saat kokea sen kaiken. Anna kiitollisuuden vyörytä ylitsesi jos siltä tuntuu. Älä pidättele. Kiitollisuus on voimakas tunne ja saattaa helpostikin tuoda esille liikuttumisen ja onnenkyyneleitä. Anna niiden vieriä. Miltä nyt tuntuu?
Jos kokeilet yhtä uutta asiaa tällä viikolla, valitse tämä. Sen parempaa työkalua henkiseen hyvinvointiin ei hengityksen ja itsemyötätunnon lisäksi ole. Jos kaipaat lisää tietoa aiheesta, löytyy sitä pilvin pimein netin syövereistä. Jos luotat minun sanaani, anna mennä vaikka heti. Voit vain voittaa!
Mistä sinä olet kiitollinen juuri nyt?
Osallistu keskusteluun!