Kun tein graduni osana Folkhälsanin Glädje-tutkimusprojektia, kävin koulutuksen Mindfulness-Based Strengths Practice -menetelmän ohjaamisessa. Elämääni merkityksellisesti vaikuttanut koulutus jäi minulle mieleen monella tapaa, mutta vuoden vaihtuessa jään nykyään pohtimaan eteenkin yhtä sen opeista:
What matters most - mikä on sinulle kaikkein merkityksellisintä?
Muistan yhä pöllämystyneeni kysymystä, sillä kaikessa yksinkertaisuudessaan sen ajatteleminen tuntui vievän minut yhä syvemmälle ominta itseäni. Kolme sanaa, jotka opastivat minut saman tien tutkiskelemasta perustaani, arvomaailmaani. Lause saakin minut yhä uudelleen pohtimaan, mitä minä ihan oikeasti elämältäni haluan.
”New year new me.” Some on tällä hetkellä pullollaan uudenvuodentavoitteita. Joku pyhittää tammikuun kasvisruokavaliolle, toinen tipattomalle. Nettikauppojen paraatipaikoilla pyörivät treenivaatteet. Jopa ruokakaupan mainoksessa kehotetaan siirtymään uuteen vuoteen kevyesti. Vastapainoakin lupauksille toki löytyy. Internetin mustavalkoiselle maailmalle tyypillisesti voi nimittäin tietenkin bongata myös niitä, joita uudesta vuodesta hössöttäminen puistattaa, ja jotka suurin piirtein jäädyttävät kuntosalikorttinsa tammikuun ajaksi ihan vain tehdäkseen vastarintaa.
Ne, jotka muistavat viime kirjoitukseni ja esittelyssä mainitun kultaisen keskitien, arvaavatkin jo varmaan mihin kategoriaan itse sijoitun. Rakastan uuden vuoden tuomaa uuden alun tuntua, mutta kannatan tavoitteiden asettamista muinakin ajankohtina kuin keskitalven juhlahumussa.
Kuvailisinkin itseni lähinnä huolellisesti muotoiltujen ja hyvin perusteltujen uudenvuodenlupausten kannattajaksi.
Huolellinen muotoilu ja hyvät perustelut voivat tarkoittaa meistä jokaiselle hieman eri asioita, mutta itse tunnistan nämä elementit omista lupauksistani juurikin merkityksellisyyskysymyksen avulla. Asettaessani itselleni uusia tavoitteita muistutan itseäni aina ensin siitä, mikä elämässäni loppujen lopuksi merkitsee. Merkittävyyden avulla olenkin viime aikoina onnistunut karsimaan yhtä jos toistakin turhaa. Lisäksi olen huomannut merkityksellisyysajattelun vähentäneen liiallista itsekeskeisyyttä ja auttaneen minua huomioimaan läheisiäni yhä paremmin ilman, että asettaisin itseni kuitenkaan taka-alalle.
Varaa siis ensin hetki aikaa miettiäksesi mikä on sinulle kaikkein merkityksellisintä. Pohdi sitten tarkkaan ovatko tavoitteesi muotoiltu sen mukaisesti.
Tavoitteletko mieluummin huippumallin mittoja vai terveytesi edistämistä?
Haluatko tänäkin vuonna kiitää uraputkessa vai kaipaisitko sittenkin välipysähdystä muun äärellä?
Kannattaako sinun todella pitää vaatekaappisi ajan tasalla hinnalla millä hyvänsä, vai löytyisikö muita keinoja, joiden avulla oppisit viihtymään omana itsenäsi asusteista huolimatta?
Itse ymmärsin ensimmäistä kertaa soveltaa merkityksellisyyskysymystä uuden vuoden lupauksiini vasta vuosi sitten. Valmistumisvuoteni 2017, jonka aikana aloitin myös vakituisen työn psykologina ja tulin koiranomistajaksi, oli minulle onnellinen mutta kuormittava. Pohtiessani tavoitteitani vuodelle 2018 olin jumiutunut ajatukseen siitä, että minun oli vielä tulevanakin vuonna jatkettava urani ja itseni aktiivista kehittämistä, kunnes muistin merkityksellisyyden. Päätin tavoitella vuoden aikana ainoastaan elämääni ihastumista sellaisena kuin se on, joka osoittautuikin juuri siksi, mitä viime vuodelta tarvitsin.
Ilahduin suuresti, kun huomasin Ann-Christinen tuoneen merkityksellisyyden tärkeyden esille myös suunnittelemassaan Polku-kalenterissa. Kalenterin alussa kehotetaan asettamaan tavoitteita mm. omien vahvuuksien ja arvomaailman pohjalta, joka johtaa suosikkikysymykseni lailla pohtimaan merkityksellisyyttä. Olenkin parhaillaan muotoilemassa omia tavoitteitani vuodelle 2019 omaan Polkuuni. Ja kyllä, luit oikein, ehdit vielä mukaan tavoitteita asettamaan vaikka vuosi onkin jo ehtinyt käynnistyä!
Mitä mieltä te olette uuden vuoden lupauksista?
Oletteko asettaneet itsellenne tavoitteita vuodelle 2019?
Osallistu keskusteluun!