27. tammikuuta 2021

Aktiivihiiltä ja hammaslankaa - hampaiden hoitaminen ekologisesti

Teksti ja kuvat: Ann-Christine Mäkelä
Julkaistu ensimmäisen kerran 17.3.2019

Julkaisussa käytetyt linkit ovat mainoslinkkejä


Hammastahnoja, -lankoja ja harjoja - ylettääkö ekologisuus myös suuhygieniaosastolle? Mistä löytää raikas hammastahna tai lankaamiseen erinomaisesti sopiva muoviton vaihtoehto? Tänään keskitytään täysin hampaiden hoitamiseen ekologisesti.

Luonnonkosmetiikasta tai kosmetiikasta puhuttaessa, emme ehkä tule ensimmäisenä ajatelleeksi hampaiden pesua. Siitä huolimatta, että välttämätön hygienia koskettaa miestä jokaista päivittäisellä tasolla. Ehkäpä niistä on tullut arjessamme niin itsestäänselviä asioita, ettemme hoksaa kyseenalaistaa niitä, tai toisaalta juuri näiden tiheästi käyttämiemme kosmetiikkatuotteiden vaihtaminen voi tuntua kaikista vaikeimmalta, vanhan ollessa tutuksi opittu ja tiivis tapa.

No, tässä sitä kuitenkin ollaan, käytännöllisyyden ja tarpeellisuuden äärellä, täysin suuhygienialle omistautuen. Sitä täydellistä vaihtoehtoa vuosikaudet etsittyäni, toivon sinun pääsevän myös hammaspesun suhteen minua helpommalla.




Täydellinen hammastahnakoostumus


Olen äärimmäisen tarkka siitä, että hammastahna on maultaan raikas. Makumieltymykset ovat tietysti henkilökohtaisia ja varmasti pitkälti tottumiskysymys, mutta monen muun tavoin toivon minäkin, että hammaspesun jälkeen tuntuu siltä että hampaat tuli oikeasti pestyä.

Vältän myös viimeiseen asti karheita kiteitä tai rouhetta sisältäviä koostumuksia, sillä ne vahingoittavat pitemmän päälle hampaiden kiillettä.


Fluorilla vai ilman?

Mitä tulee suureen fluorikeskusteluun, en koe olevani oikea henkilö neuvomaan suuntaan enkä toiseen, vaan kannustan jokaista tekemään tuon henkilökohtaisen päätöksen itse. Minä lukeudun porukkaan, joka käyttää fluorillisia hammastahnoja, mutta en ole niin nokonuuka fluorimäärien kanssa. Tämän listauksen hammastahnat ovat suuterveydenhuollon suosituksiin perustuen fluorillisia.


Ja nyt sanon ääneen sen, mitä niin harva tekee: miellyttävän raikas maku ja rakeeton koostumus tuntuu olevan lähes mahdoton yhtälö luonnollisissa hammastahnoissa ja on yleisin syy siihen, miksi niin moni palaa takaisin tutun ja turvallisen Pepsodentin tai Colgaten pariin. Olen itsekin vitkutellut tämän kanssa ja heittänyt lukemattomat tunkkaiset tahnat mäkeen, joten ymmärrän tuskan.

Lukuisten hämmentävien makuelämysten ja rouskuvien tahnojen jälkeen olen onnistunut löytämään muutaman suosikin koko perheelle, joihin palaamme nyt toistuvasti:



Reilusti mintun makuinen ihan tavallisen hammastahnan kaltainen vaihtoehto niille, jotka ikävöivät vanhaa Pepsodentia. Tämän on tähän astisista kokeiluistani ehdoton suosikkini, järisyttävän minttuinen ja ah niin tavallisen hammastahnan oloinen. Vain ja ainoastaan hyvällä! Vaahtoaa kevyesti, kosteuttaa suun limakalvoja hyaluronihapon avulla ja jättää suuhun raikkaan tunnun. Sisältää fluoria 1131 ppm.



Kaikista kokeilemistani aktiivihiilihässäköistä käyttöystävällisin, raikkain ja edullisin vaihtoehto. Ainoa, jota olen jaksanut käyttää enemmän kuin yhden käden sormilla laskettavan kertamäärän verran. Tämä ei nimittäin sotke ja maistuu raikkaalle mintulle. Aktiivihiili kirkastaa hampaiden väriä ja poistaa pinnan värjäymiä, mutta ei ns. valkaise hammasluun luontaista värisävyä. Fluorimäärä on suositeltu 1450 ppm.

Huom! Käyttöä suositellaan varmuuden vuoksi vain kausiluontoisesti.



Huomattavasti aiempia miedompi hammastahna on täydellinen totutteluhammastahna ns. oikeisiin hammastahnoihin pienten lasten hedelmien ja marjojen makuisten tahnojen jälkeen käytettäväksi. Sisältää 1000 ppm fluoria, joka on suositusmäärä alle 3 vuotiaalle kerran päivässä sipaistuna ja sitä vanhemmille kaksi kertaa päivässä käytettäväksi. Tahna vaahtoaa vain vähän ja on siten pienten mielestä miellyttävä käyttää. Sopii myös aikuiselle, joka haluaa miedomman tahnan. Saatavilla myös tavallisista ruokakaupoista.



Miedon tuttifruttisella hammastahnalla on kiva totutella hammaspesuun. Koostumus vastaa Urtekramin Mint hammastahnaa ja vaahtoaa minimaalisesti. Tahna ei sisällä fluoria ja on siksi hyvä vaihtoehto suositelluksi kakkoshammastahnaksi alle 3-vuotiaille. Saatavilla myös tavallisista ruokakaupoista.





Bambuisten hammasharjojen parhaimmisto



The Humble & co Humble Brush aikuisten hammasharja - 4,90€

Sanon Humble Brusheja hyvänmielen hammasharjoiksi, sillä valmistaja Humble & co pyörittää osalla varoistaan Humble Smile Foundation hyväntekeväisyysjärjestönsä, joka jakaa kehitysmaissa paitsi hammasharjoja ja -tahnoja, myös levittää tietoa ja tarjoaa hammashuollon palveluita niitä tarvitseville.

Kokoja on saatavana erikseen aikuisille ja lapsille, eri väreissä, jotta perheenjäsenten harjat erottaa varmasti toisistaan. Hammasharjavarren voi kierrättää biojätteen mukana, mutta nylonharjakset on hyvä nykäistä irti ennen sitä. Saatavana myös mustilla harjaksilla.

Huom! Humble & co hammasharjat ovat monen mielestä suht kovia. Mikäli etsit pehmeää bambuhammasharjaa, kannattaa tsekata Hydrophilin Extra Soft hammasharja.



Sama kuin yllä, mutta pienemmässä koossa. Lasten hammasharjojen harjakset ovat leikkisästi keltaiset, pinkit tai siniset.





Muovittomat hammaslangat


Nämä biohajoavista kuiduista valmistetut hammaslangat ovat huomattavasti muovisia hammaslankoja mukavampi vaihtoehto niin ekologisista syistä kuin myös meille, joilla on pienet hammasvälit. Punottu lanka antaa tarvittaessa sen verran periksi, ettei se ota kiinni ahtaisiin hammasväleihin, mutta pinta on täydellisen karhea puhdistaakseen välit!



Tämä täysin muoviton ja kierrätettävä vaihtoehto on tehty bambusta valmistetusta aktiivihiilikuidusta. Georganics on täytettävistä vaihtoehdoista edullisin, mutta tähän ei harmi kyllä ole saatavilla lisää merkin omaa lankaa. Jos siis haluat vähentää jätettä entisestään, valitse tämän sisälle Vömelin täyttöpakkaus.



Ahimsa-silkistä (ei vahingoita toukkia/perhosia) valmistettu hammaslanka toimitetaan pienessä paperipussissa ja on nollahukkailijan paras vaihtoehto hammaslangaksi. Saatavilla myös lasinen aloituspakkaus metallikorkilla, jossa kätevä langan katkaisu -omainaisuus.



Oletko tullut ajatelleeksi hammashoidon ekologisuutta?
Mikä on ollut vaikein korvattava?



Osallistu keskusteluun

  1. Käytän luonnonkosmetiikkaa myös hammashoidon puolella. Itseä ei harmita, etteivät ole pepsodentin kaltaisia. Päinvastoin, suuni on paremmassa kunnossa eikä syy ole floorissa. Epäilen että tavallisissa hammastahnoissa on niin paljon hajusteita, että se on syy ikenieni ärsytykseen. Mikä siis on loppunut luonnonkosmetiikkaan siirtymisen jälkeen. Rakastan myös Georganicsin hammaslankaa. Sähköhammasharjastani en luovu, mutta toivoisin siihen että kehittäisivät edes kierrätetystä muovista näitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta, ei näistä mitään voi periaatteessa edes verrata perus pepsodentteihin, muuten kuin ehkä maun puolesta, mikä on tietenkin hyvä juttu 😊 Jotkut eivät siedä hammastahnoissa vaahtoavia aineita, voisikohan sulla olla kyse siitä? Vahva piparminttu ärsyttää kyllä sekin herkkää ihoa! Oli miten oli, hieno juttu että olet löytänyt toimivan vaihtoehdon 🙂 Kuule voisinpa melkein luvata, että tätä menoa sellaisia tulee takuulla lähivuosina! Toivotaan parasta!

      Poista
  2. Kiitos, näistä muutamat menee kyllä kokeiluun! Mua niin harmittaa toi humble brush, kun on ihanaa että niitä löytyy kaupoista jopa meidän tuppukylästä, mutta harjakset on vaan liian kovat mun superherkille ikenille ja muutenkin herkästi vihloville hampaille. Onkohan noi lasten harjat aikuisten harjoja pehmeämpiä? Oon siis kokeillu vaan aikuisten harjaa ja se oli liian kova.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Ja voi äh miten harmi tuon harjan kanssa! Voisi hyvin olla että ovat. Nyt en uskalla luvata, kun en ole kokeillut pestä niillä itse, mutta simun tilanteessasi saattaisin kyllä kokeilla 🙂

      Poista
    2. Woobamboon harja on tosi pehmeä! <3

      Poista
  3. Minä teen oman hammastahnani ja mielestäni siinä oleva ruokasooda ja eteeriset öljyt kyllä yllättävästi raikastaa suuta vaikkei ehkä ihan samassa mielessä kun perus hammastahnat jossa kuvittelen, että ksylitol ja fluori saavat suun raikkaaksi. On oikeastaan vaan positiivisia kokemuksia sen jälkeen kun olen ruvennut omaa tahnaa tekemään, en kaipaa pepsodentia ollenkaan vaikka sitä välillä tulee käytettyä kun on vaikka kylässä. Käytän omissa tahnoissa eteerisenä öljynä teepuuta joka on ehkä maailman paras kaikkeen muuhunkin käyttöön. Suosittelen lämpimästi! Hyvä asia omien hammastahnojen teossa on pakkauksien ja rahan säästö (sen takia en esim osta ekohammastahnaa, koska en halua heittää pakkauksia roskiin enkä maksaa älyttömiä) ja se, että itse voi valita sen eteerisen öljyn joka itselle sopii parhaiten. Mielestäni tässä on myös kyse tietenkin tottumisesta uuteen, eli jos olettaa, että ekotahna tuntuu samalta suussa kun pepsodent, niin on aika väärällä asenteella liikenteessä. Itse olen jo vuosia pessyt hampaat omilla tahnoilla ja välillä hiilellä (vaikka hammaslääkäri sanoo, että hiili kuluttaa hampaan pintaa joka tosiaan ei ole hyvä asia) ja en ole kokenut tässä mitään ongelmaa, päinvastoin huomaan vielä herkemmin jos suussa on huono maku tai jäänyt hampaiden väliin jotain kun ei yliraikas maku suussa dominoi muita makuja. Oman hammastahnan tekeminen on myös maailman helpoin asia eikä vie enempää kun 5 minuttia. Netistä löytyy ohjeet, itse noudan Trash is for Tossers bloggaajan reseptiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsetehdyssä hammastahnassa on ehdottomasti tuo upea puoli, ettei siitä synny nimeksikään jätettä 😊 Itseäni arveluttaa kuitenkin tuo ruokasooda, joka on myös kovaa kulutusta hampaille, enkä siksi henk.koht. uskalla kokeilla 😔 Ihailen kuitenkin! Niin kauan kunnes nämä vaihtoehtoiset tahnat yleistyvät siinä määrin, että alkaa tulla uusia tutkimustuloksia, kannattaa epävarmana noudattaa virallisia suosituksia 🙂

      Poista
  4. Hei ja kiitos!

    Nyt nimittäin sattui niin ajankohtainen kirjoitus että.
    Viimeksi tänään huokailin, että hammastahna on ainoa kosmetiikkatuote, jota en ole vielä vaihtanut luonnonkosmetiikkaan. Syynä tähän on ollut tiedonpuute siitä, että riittävätkö luonnon vastaavat huolehtimaan suun terveydestä ja hygieniasta riittävästi. Tämän kirjoituksen perusteella uskallan nyt lähteä kokeilemaan.
    Itselleni parhaaksi matkaharjaksi (kotona käytän sähköistä) on osoittautunut Berlin Biobrush. Se on Humblea pehmeämpi ja sattuipa kerran kohdalleni aivan karmeanmakuinen Humble harja. En tiedä mikä bambuvarren oli pilannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattuipa aivan loistavaan saumaan siinä tapauksessa! Kyllä ehdottomasti riittää ja itseasiassa monen ien- ja limakalvojen ongelmat ovat helpottuneet vaihdon myötä 😊 Toivottavasti täältä löytyi vaihtoehto joka kolahtaa sullakin!

      Hui ihanko totta! Kääk, pitääkin maistella varovasti aina kun hankkii uuden 😅 Ihan totta, Berlin Biobrushit tosiaan ovat pehmeämpiä! Mulla se jäi jopa liian pehmeäksi niin en lämmennyt, mutta sehän voisi tosiaan olla hyvä vaihtoehto muillekin, jotka kokevat Humble Brushin kovaksi! Tosi hyvä, kun huikkasit 😊

      Poista
  5. Miksi useimmat hammastahnat sisältävät sorbitolia (eli, sokeria)? Mikä sen tehtävä on hammastahnassa? Mua yököttää pestä hampaita makealta maistuvalta tahnalta. Mutta harvassa on tahnat, joissa sitä ei ole.

    Tuossa Humblen hammasharjassa on järkyttävän kovat ja raapivat harjakset. Kova hinta ja jäi multa käyttämättä. Myös Berlinissä on melkoisen kovat, mutta satunnaisesti pystyy käyttämään. Jordanilta löytyy superpehmeä joka on myös halpa, mutta valitettavasti kovin epäekologinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio! Sorbitol on oleellinen osa hammastahnan koostumuksen luomisessa ja sillä on glyseriinin tapaan kosteuttava vaikutus, mikä tukee limakalvojen kuntoa. Sokerista poiketen se ei altista reikiintymiselle, eli sen suhteen ei huolta :) Harmi kuitenkin jos maistat sen tahnan läpi :(

      Tarkoitatko sitä Jordanin uutta eco-harjaa? Se on varmasti oikein pehmeää harjaa etsivälle kuitenkin parempi vaihtoehto kuin ihan tavis-pehmoharja, siispä kiitos vinkistä! Toivottavasti tämä osuu jonkun pehmeää harjaa etsivän silmään :)

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.