Kaupallinen yhteistyö: House of Organic
Postaus sisältää mainoslinkkejä.
Tähdellä (*) merkitty tuote saatu.
Tähdellä (*) merkitty tuote saatu.
Jokainen meistä tietää, miten jännitys voi tuntua vatsassa perhosina tai jopa kipuna. Väitän meistä jokaisen kokeneen sen joskus elämässään, edes hetkellisesti, jonkin todella jännittävän tapahtuman edessä. Siitä huolimatta suurimmalle osalle meistä tulee yllätyksenä, miten valtava merkitys mielemme tilalla ja etenkin stressillä on vatsaan ja sen toimintaan. Tavoilla, joista vain osan huomaamme itse. Suoliston ja aivojen yhteys sekä sen mittakaava on alkanut selvitä tukijoillekin vasta lähivuosina, lyöden kaikki ällikällä. Eikä pelkästään mieliala vaikuta suolistoon, vaan myös suoliston kunnolla on vaikutus mielialaamme. Puhutaan toisista aivoista.
Tässä vaiheessa ei siis pitäisi enää olla epäselvää, miten tärkeää on pitää huolta paitsi psyykeestämme, myös suolistostamme, mielenterveydestä puhuttaessa. Tämä koskee tietenkin ennaltaehkäisyä, mutta on tärkeää muistaa myös silloin, kun kaikista yrityksistä huolimatta stressi vie voiton, mieliala laskee ja stressivatsa alkaa kiukutella.
Stressivatsa on yleinen vaiva
Olen itse aika kova stressaaja ja koen monen muun tavalla herkistyneeni stressille aikoinaan kokemani uupumuksen myötä. Ei tarvita kovin suurta kuormitusta, kun kroppa jo huutaa äs-oo-ässää, ja olen todella saanut oppia palautumisen merkityksen oman hyvinvoinnin ylläpidossa. Toisinaan elämä kuitenkin heittää tavoilla, joihin ei itse voi radikaalisti vaikuttaa. Sitä huomaa lähinnä pitävänsä jostain ohuesta köydestä kiinni arjen riepotellessa. Näissä tilanteissa keho keskittyy täysin taisteluvalmiudessa olemiseen stressireaktion avulla. Se on täysin luonnollista ja jopa elinehto, mutta aiheuttaa paljon kurjia oireita. Stressin osallistuutta iho-oireisiin ja ihon kuntoon on myös käsitelty blogissa aiemmin.
Kysyin teiltä jonkin aikaa sitten, kuinka moni huomaa stressaavansa vatsalla. Osasin kyllä olettaa monen vastaavan kyllä, mutta 85% kyllä-joukko sai melkein tipahtamaan tuolilta. Osa teistä laittoi viestiä ja kertoi oireistostaan, joka vaihteli aina lievemmistä turvotus ja närästys -tyyppisistä todella rajuihin esim. crohnin tautia muistuttaviin oireisiin. Myös ärtyvä suoli (IBS) reagoi voimakkaasti stressiin. Ollaan siis todella moni samassa veneessä!
Miksi vatsa alkaa oikutella stressin vaikutuksesta?
Kehon reaktiot ja järjestelmät ovat moninaiset, mutta noin tiivistettynä on oireiden taustalla aina sama kehon hätätila, jossa keho valmistautuu taisteluun tai pakenemiseen. Stressihormonit aktivoivat selviytymisessä tarvittavia toimintoja, sympaattinen hermosto aktivoituu ja esim. vireystila nousee, pulssi ja verenpaine kohoaa, aistit terävöityvät ja mieli voi muuttua ärtyneeksi tai jopa aggressiiviseksi. Sen sijaan selviämisen kannalta vähemmän tärkeät toiminnot, joita ohjaa parasympaattinen hermosto (ja liittyvät rauhoittumiseen), kuten juurikin ruoansulatus, ajetaan alas. Esim. ruoansulatusentsyymien erittyminen haimasta vähenee merkittävästi. Ruoka ei sula kunnolla, suolet säpsähtävät ja suolien sisältö alkaa käydä.
Ymmärrätte varmaan, että tämän kaiken me kyllä huomaamme olossamme.
Miten omaa oloa voi helpottaa?
Ennakoivat stressinhallintamenetelmät ja palautuminen on tietenkin kaiken pohja, jotta mieli ei kuormittuisi ja välttyisimme jo lähtökohtaisesti kaikilta inhottavilta stressin oireilta. Mutta kuten aiemmin totesin, ei elämä ja arki aina toteudu meidän toiveiden ja suunnitelmien mukaan. Näissä tilanteissa on äärimmäisen suuri helpotus, pystyä rauhoittamaan myös akuutti tilanne.
En voi painottaa tarpeeksi, miten tärkeää on pyrkiä ratkaisemaan stressin syynä olevat asiat, emme voi hoitaa pelkkiä oireita. En pysty auttamaan teistä jokaista ratkaisemaan taustalla piileviä ongelmia, mutta voin auttaa teitä saamaan helpotusta oireiden kanssa selviämiseen ja niiden vähentämiseen, osana kokonaisuuteen tarttumista.
Jutun juju piilee siinä, että lähdetään erillaisin keinoin tukemaan ja auttamaan ruoansulatusta, sekä aktivoimaan ruoansulatuksestakin vastaavaa parasympaattista hermostoa, joka on jäänyt sympaattisen hermoston jalkoihin. Tämä vaikuttaa vatsaoireisiin kahdella tapaa; aktivoimalla ruoansulatusta ja palautumalla tehokkaasti stressistä.
1 Tee hengitysharjoituksia
Tiesitkö, että hengityksesi muuttuu pinnalliseksi ollessasi jännittynyt, mikä puolestaan viestittää keholle, että pian tapahtuu jotain... Saat kierteen katkaistua hengittämällä syvään vatsaan asti. Hengitysharjoitukset ja etenkin syvähengittäminen onkin tutkitusti yksi tehokkaimmista keinoista laskea stressitasoja välittömästi. Hengitysharjoituksia on lukuisia erilaisia, joiden rytmitys vaihtelee suuresti, joten yritä löytää itsellesi parhaiten sopiva tekniikka. Tärkeintä on, että sisäänhengityksessä vedetään keuhkot oikeasti täyteen tehokkaasti, kun taas uloshengitys venyy pitkäksi. Tämä on yksi omista stressinhallintasuosikeistani, sillä hengitys on aina mukana, olit sitten kotona, töissä, bussissa tai kassajonossa. Aina on aikaa vetää muutaman kerran syvään henkeä.
2 Meditoi
Meditointi ja tietoisen läsnäolon harjoitukset laskevat niin ikään stressitasoja välittömästi ja tukevat hyvinvointia vielä pitkään varsinaisen harjoituksen loputtua. Meditoimisen aloittaminen tuntuu monista vaikealta ja harhailevat ajatukset saavat monen ajattelemaan ettei vain osaa, mutta tietoisessa läsnäolossa ei ole kyse siitä, etteivätkö ajatukset saisi harhailla. Pointti on se, että keskittymisen siirtää lempeästi takaisin hengitykseen ja tähän hetkeen, huomattuaan herppaantumisen. Kuin tarkkailisi pilvien lipumista, antaa niiden tulla ja mennä.
Yksi parhaista avuista harjoittelun aloituksessa on erilaiset ohjatut tietoisen läsnäolon harjoitukset, esimerkiksi erilaisilla mindfulness appeillä. Jos englanti taittuu edes jotenkuten, ovat parhaat omasta mielestäni Headspace ja Calm. Headspacella pääsee mielestäni hyvin alkuun ja basic-jäsenyys on ilmainen. Tätä nykyä käytän itse oikeastaan pelkästään Calmia, joka maksaa ilmaisen kokeilujakson jälkeen reilut 50e/vuosi. Erilaisia harjoituksia löytyy aihepiireittäin aina kiitollisuudesta ahdistukseen ja stressiin, sekä spesifisti mm. anteeksiantoon, itsemyötätuntoon, itsevarmuuteen, kiitollisuuteen, surun käsittelyyn, you name it! Kaikkia harjoituksia voi kuunnella myös offline-tilassa.
3 Harrasta kevyttä liikuntaa
Kävele, pyöräile ja ennen kaikkea joogaa! Suolistoa möyhivän lihaksiston aktivoiminen on hyvä tapa arkeen niin vatsavaivoilta välttymiseksi, kuin myös helppottamaan akuuttia tilannetta. Tämä ei välttämättä aina houkuta, varsinkaan jos on kovin kipeänä, mutta esim Yoga With Adriene -YouTube-kanavalla on pari todella hyvää äärimmäisen leppoisaa ruoansulatusta tukevaa joogaharjoitusta, joissa esim. rennosti köllötellään ja liikutellaan jalkoja. Pari hyvää vaihtoehtoa löydät täältä ja täältä.
On myös äärimmäisen tärkeää huomioida, mitä suuhunsa laittaa, jotta ruoka olisi mahdollisimman vähän vatsaa ärsyttävää ja antaisi siten parhaat mahdolliset olosuhteet ruoansulatuksen palautumiselle. Tämä pätee sekä normaalia ruokaa, että mahdollisia ruoansulatusta buustaavia aineita.
5 Syö vatsaystävällisesti
Vältä huonosti sulavia ja vatsaa ärsyttäviä ruokia kuten viljoista vehnää ja ruista, kaaleja, sipulia, runsaan rasvaisia, tulisia ja sokerisia ruokia, sekä kaikkea joiden itse huomaat aiheuttavan itsellesi ongelmia. Pari takuuvarma SOS-ruokaa pahimpaan hätään ovat kaurapuuro banaanilla ja maustamaton jugurtti marjoilla. Pienennä annoskokoja ja pureskele ruoka huolellisesti!
6 Tue ruoansulatusta entsyymivalmisteella
Moni tarttuu vatsavaivoja kokiessaan suoraan maitohappobakteereihin, mistä ei periaatteessa ole mitään haittaa ja on muuten hyväksi, mutta itse ruoansulatusvaikeuksiin paras vaihtoehto on ruoansulatusentsyymit. Haiman lyödessä luukut kiinni ja omien ruoansulatusentyymien määrän vähentyessä heti ruoansulatuskanavan alussa, vältytään huonosti sulaneen ruoan aiheuttamilta, myöhempien ruoansulatusvaiheiden ongelmilta, nappaamalla pelkkien maitohappobakteerien sijaan hetkellisesti purkista myös ruoansulatusentsyymejä. Hyvä ohjenuora on, että jos vaivat tuntuvat ylävatsalla, tartu entsyymeihin, jos puolestaan alavatsalla, tartu maitohappobakteereihin. Ylävatsan oireet voivat olla esim. nopea tai pitkään jatkuva kylläisyyden tunne, närästys ja ylävatsan polttelu ruokailun jälkeen.
Entsyymit otetaan ruokailun yhteydessä, valmisteesta riippuen 1-2 kapselia kerrallaan (huom vaihteleva annostus!) tarvittaessa, etenkin lounaan ja päivällisen yhteydessä, jolloin ruoansulatukselta vaaditaan kaikista eniten. Hyviä vaihtoehtoja ovat Puhdistamon ruoansulatusentyymit sekä Puhdas+ ruoansulatusentsyymit*, joissa on monipuolisesti erilaisia hiilihydraatteja, rasvoja, proteiineja yms pilkkovia entsyymejä. Kunnolla pilkkoutunut ruoka on tärkeää, jotta suolisto ja sen bakteerit pystyisi käsittelemään sinne päätyvän ruokamassan.
7 Älä skippaa maitohappobakteereja
Maitohappobakteerit ovat hyvä tuki suolistolle, oli varsinaisia ongelmia tai ei. Maitohappobakteerit, eri probiootit, erittävät suolessa maitohappoa, luoden suoliston mikrobikannalle ihanteelliset olosuhteet ja suolisto toimisi kunnolla. Maitohappobakteerivalmisteissa on rutkasti valinnanvaraa ja niissä on myös valtavia eroja niin kantojen välillä kuin niiden määrässä. Näissä kannattaa myös muistaa kohtuus ja ettei vahvin ole aina paras vaihtoehto; normaaliin ylläpitoon ja suoliston tukemiseen riittää hieman miedompi valmiste, kuin esim. akuutisti antibioottikuurin tai turistiripulin yhteydessä. Minun luottoprobiootti on Puhdas+:n 5 miljardin maitohappobakteerin valmiste, jossa on neljää eri maitohappobakteerikantaa sekä sinkkiä.
Vatsan toimintaa voi tukea myös erilaisilla drinksuilla, joilla on vaikutuksia ruoansulatukseen tai suolistoon. Happamien juomien kanssa on hyvä muistaa pilli (valitse lasinen), jotta hampaiden kiille ei kärsi pitemmän päälle!
8 Omenaviini- tai omenasiiderietikkahömpsyt
Sekoita 1-2rkl laadukasta luomulaatuista omenaviini- tai omenasiiderietikkaa (eivät ole sama asia, mutta molemmat toimii) lasilliseen vettä ja kiskaise alas ennen ruokailua. Vaihtoehtoisesti lisää määrä teen joukkoon ja nauti hiljalleen. Ruoansulatusvaivojen ennaltaehkäisyn lisäksi omenaviini- ja omenasiiderietikalla sanotaan olevan paljon erilaisia terveysvaikutuksia ja ne toimivat hyvin monenlaisessa ihon- ja hiustenhoidossa, esim. osana itsetehtyä kasvovettä ja hiushuuhdetta.
9 Nauti ruokailun jälkeen piparminttuteetä
Piparminttutee on monien luottojuoma, mitä tulee ruoansultatuksen helpottamiseen, ja minä lukeudun heihin! Toisinaan, vatsan poltteluiden ollessa pahimmillaan, tuntuu piparminttutee ainoalta suuhun laitettavalta, joka maistuu millään tasolla. Piparmintulla on havaittu olevan monenlaisia terveysvaikutuksia ja vaikka piparminttuteen vaikutusta ruoansulatukseen ei ole tutkittu, voi hyvin olettaa vastaavan vaikutuksen olevan mahdollinen. Se myös rentouttaa ja auttaa siten rauhoittumaan.
Myös mesiangervolla on ruoansulatuskanavaa rauhoittava vaikutus ja nämä kaksi vatsaystävällistä yrttiä yhdistyy rauhoittavan kamomillan kanssa Neal's Yard Remediesin After Dinner yrttiteessä, joka näyttäisi olevan tällä hetkellä -40% alennuksessa! Tällaiset yrttiteet sopivat nautittavaksi pitkin päivää ja myös illalla, sillä ne ovat luontaisesti kofeiinittomia. Piparmintun eteerinen öljy puolestaan voi (ulkoisesti!) helpottaa pahoinvointia.
10 Herkuttele kombuchalla
Jos tekee mieli hörppiä jotain kylmää ja kuplivaa - valitse luontaisesti maitohappobakteereja sisältävä kombucha! Kombucha on useimmiten vihreestä teestä ja kombuchasienestä fermentoimalla valmistettu juoma, joka on huomattavasti vähäsokerisempi ja vatsaystävällisempi valinta, kuin muut kuplajuomat. Huomioi kuitenkin, että kombuchassa on paljon hiilihappoa, mikä ei sovi kaikille, mutta johon voi auttaa hetken aikaa lasista haihduttaminen.
Tykkään itse sekä Puhdistamon että Captain Kombuchan kombuchoista. Puhdistamon sitruuna-inkiväärikombucha maistuu hämmästyttävän lähelle simaa ja vadelma puolestaan kuin aikuisten versiolta muumilimpparista.
11 Muista vesi
Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä, muista juoda runsaasti vettä! Tämä pätee koko kehon hyvinvointiin ja myös erityisesti ruoansulatukseen. Juo runsaimmat vesimäärät aterioiden välillä, jotta vesimäärä ei sekoita ruoansulatusta vatsalaukussa.
Koska teitä stressivatsan omaavia osoittautui olevan niin tolkuttoman monia, halusimme House of Organicin kanssa tarjota teille mahdollisuuden voittaa itselleen pieni helpotuspaketti! Arvonta tapahtuu Luonnonkauniin instagramissa ja jaossa on Puhdas+ maitohappobakteereista, ruoansulatusentsyymeistä ja vapaavalintaisesta kombuchasta koostuva vatsapaketti! Arvonta alkaa illan aikana ja on voimassa 22.3. asti - onnea arvontaan!
Onko stressivatsa tuttu juttu?
Miten sinä helpotat oloasi?
Hyvä postaus. Tässä oli paljon uutta tietoa ja tosi hyviä vinkkejä. Menee heti kokeiluun. Kiitos!
VastaaPoistaKiva kuulla! Toivottavasti toimii 😊
PoistaHapankaali on tosi hyvä vatsan rauhoittaja. Syön sitä lähes päivittäin ��
VastaaPoistaTotta! Se on myös ihan huippu 😊
PoistaOma stressi vaikuttaa eniten nukkumiseen. En vaan nuku, ja se vähän mitä nukun on huonoa. Vatsaan ei vaikuta, mutta nukkumisen vaikeus ja selkäkivut ovat se stressin merkki.
VastaaPoistaÄh, se on inhottavaa ja vaikuttaa kaikkeen! Samaistun valitettavasti. Mutta toisaalta, jos sitä oppii kuuntelemaan, huomaa helposti koska meneillään on liikaa ja pitää rauhoittaa meno! 🙂
Poista