Teksti: Stefania Fält
Kuvat: Ida Tokola
Tänä viikonloppuna Luonnonkauniin Instagramissa lanseerataan ”Someton sunnuntaihetki”: kehotus pitää somesta hetken ajan paussia. Somettomalla sunnuntaihetkellä haluamme kannustaa jokaista kokeilemaan somevapaita tuokioita ja tunnustelemaan, mitä ne tuovat tullessaan. Tarkoituksemme on inspiroida viettämään sometonta laatuaikaa tasaisin väliajoin ja kertoa samalla somettomien hetkien hyödyistä, sillä niitä riittää! Jokaisen Someton sunnuntaihetki -julkaisun yhteydessä tulee siis olemaan tarjolla tutkimustuloksia, omia kokemuksia ja muita perusteita somettoman hetken kokeilemiseen. Viimeistään nyt on siis hyvä hetki käydä seuraamassa Luonnonkaunista myös Instagramissa!
Tämän kirjoituksen tarkoitus on vuorostaan koota yhteen ne ajatukset, joista tempaus sai alkunsa.
Some ei aina palvele tarkoitustaan
On hetkiä, jopa kausia, kun koen somen värikkäänä kokonaisuutena ainutlaatuisen inspiroivaa materiaalia, sekä tietysti korvaamattomana tapana pitää yhteyttä läheisiini. Näinä hetkinä pysähdyn ihastelemaan toinen toistaan ammattimaisempia valokuvia, inspiroidun innovatiivisista kirjoituksista ja opin yhtä jos toistakin uutta surffailemalla postauksesta toiseen.
Mutta sitten on hetkiä, jopa kausia, kun some tuntuu koostuvan toinen toistaan itsekeskeisemmistä yksilöistä, joiden ainoa tavoite on vakuuttaa muu maailma siitä, miten täydellisiä he ovat. Näinä hetkinä someprofiilimme tuntuvat julkisilta ansioluetteloilta, joiden on tarkoitus viestiä kokonaisvaltaista kykyämme onnistua elämässä.
Tällaisia kokemuksia tunnistaessaan on hyvä pohtia, palveleeko some sillä hetkellä tarkoitustaan. Haluanko jatkaa somettamistani, vai tekisinkö hetken jotain muuta?
Tällaisia kokemuksia tunnistaessaan on hyvä pohtia, palveleeko some sillä hetkellä tarkoitustaan. Haluanko jatkaa somettamistani, vai tekisinkö hetken jotain muuta?
Petolliset somesuodattimet: algoritmit & tulkinta
Olen yksi niistä, joita ottaa päähän, miten vääristynyttä maailmankuvaa some tarjoilee. Ystävieni profiileissa loistavat ulkomaanmatkat, kotoisat lukuhetket, söpöt kotieläimet ja herkulliset ateriat. Vaikuttajien profiileissa minun en edes tarvitse käydä, sillä Instagram-syötettäni muotoilevat algoritmit pitävät huolta siitä, että kuvat seuraamieni somejulkkisten paratiisisaarilomista ja vauvojen merkkivaatteista nousevat feedini kärkeen. Kuulemma TikTok-videopalvelu on jopa rakennettu niin, että huonompiin sosioekonomisiin olosuhteisiin viittaavat julkaisut tippuvat syötteiden pohjimmaisiksi. Voiko tämä pitää paikkansa, tietääkö joku? Yritä siinä sitten tarjota itsestäsi realistista kuvaa somessa.
Jos somessa puhutaan ongelmista, niistä puhutaan useimmiten vasta, kun ne on kohdattu ja käsitelty, ja kun niistä voidaan kohota yhä eheämpinä ihmisinä. Näin voidaan kertoa, miten taas kerran onnistuttiin, vaikka ensin epäonnistuttiinkin. Ja jos joku kertoo ongelmistaan reaaliajassa, hän on somemaailman sanakari, sillä reaaliaikainen rehellisyys vaatii rohkeutta.
Onko niin, ettei somessa edes pysty antamaan itsestään realistista kuvaa? Vaikka joku todenmukaisesti raportoisikin juuri lykänneensä työtehtäviään tuijottamalla viimeisen vartin ajan seinää, tulkitsemme sen huumoriksi. ”Osaisinpa minäkin suhtautua saamattomuuteeni noin huolettomasti”. Ja vaikka kuinka yrittäisimmekin kertoa arjestamme mahdollisimman merkityksettömästi, lisäävät seuraajamme siihen omat merkityksensä. Kotiruoka viestii itsestään huolehtimista. Kuva ulkoilusta merkitsee reippautta. Nukkuva lemmikki kertoo rauhallisesta kodista. Merkitys saa muotonsa viimeistään sisällönkuluttajan silmissä.
Ota askel etäämmäs
Vaikka toivonkin, että yhä useampi oppisi ottamaan ilon irti onnistumisistaan, ei kenellekään tee hyvää viettää pitkiä aikoja pelkkien menestystarinoiden ympäröimänä. Vertaileminen onkin yksi syy siihen, miksi välillä välttelen somea: huonoina päivinä en halua antaa itselleni yhtään ylimääräistä syytä tuntea oloani yhä surkeammaksi.
Ottamalla etäisyyttä tukalan tuntuiseksi käyneeseen someen, saamme kuluttamamme somesisältöön uutta perspektiiviä. Etäisyys auttaa meitä myös löytämään takaisin sen inspiroivan somesisällön ääreen, jonka parissa viihdymme.
Suurin syyni somepaastoiluuni on kuitenkin kaikki se aika, jota somettomuus vapauttaa. Puhumattakaan huomiokyvystä, jonka somettomuus meille palauttaa. Muun muassa näistä haluan kirjoittaa teille lisää Someton sunnuntaihetki -postauksien yhteydessä.
Mitä somettoman hetken aikana sitten pitäisi tehdä? Jos somettoman sunnuntaihetken vietto kiinnostaa, muista seuraavat:
1 Somettoman sunnuntaihetken EI ole tarkoitus usuttaa meitä optimoimaan ajankäyttöämme, kun kerrankin somelta ehdimme, vaan tarjota meille hetken hengähdystauko. Voit suunnitella somettomalle ajallesi jotain erityistä tekemistä, tai voit olla hetken ajan tekemättä yhtään mitään sen kummempaa. Jos silti kaipaat ideoita: suuntaa ulos luontoon tai sohvalle kuuman kupillisen ääreen, pidä huolta viherkasveistasi tai lue pitkästä aikaa kirjaa.
2 Hetki voi olla juuri sen pituinen kuin juuri nyt tarvitset. Voit määrätä hetken pituuden ennalta, tai tunnustella hetki hetkeltä, miten pitkään haluat somettomuutta viettää. Älä ole kohtuuton, jos haluat asettaa itsellesi tavoitteita.
3 Helpota hetkeäsi asettamalla laitteesi äänettömälle tai sulje puhelimen netti. Voit myös muokata puhelimesi asetuksia niin, että ainoastaan määrättyjen numerojen puhelut ja viestit hälyttävät. Tällöin sinun ei tarvitse kantaa huolta siitä, että jotain tärkeää jäisi huomaamatta.
4 Someton sunnuntaihetki ei ole suoritus, vaan raukea tapa lepuuttaa mieltämme vapaapäivän aikana. Nauti.
5 Muista, ettei sinun tietenkään tarvitse odottaa sunnuntaihin sometonta hetkeä viettääksesi, mikäli tunnet tarvetta poistua somesta. Someton hetki siellä täällä viikon mittaan on vähintään yhtä hyvä, ellei parempi, kuin yksi ennalta määritetty rykäisy. Toteuta sometaukojasi niin kuin juuri sinä koet tarvetta. Me muistuttelemme sinua viimeistään sunnuntaisin.
P.S. Sometonta sunnuntaihetkeä odotellessa on hyvä hetki kerrata vuoden takainen kirjoitukseni siitä, miten yhdistää älypuhelimet ja tietoinen hyväksyvä läsnäolo!
Millaisia tuntemuksia some sinussa herättää?
Aiotko tarttua haasteeseemme?
Aiotko tarttua haasteeseemme?
Osallistu keskusteluun!