Kaupallisessa yhteistyössä Biodelly
Julkaisussa käytetään mainoslinkkejä
Taustatyö: Julia Degerth & Ann-Christine Mäkelä
Haastattelussa: HSY ympäristöasiantuntijat
Haastattelussa: HSY ympäristöasiantuntijat
Teksti: Ann-Christine Mäkelä
Kuvat: Julia Degerth
Kuvat: Julia Degerth
KIERRÄTTÄMINEN ON IN
Roskista ja jätteistä puhuminen on jo vanha juttu, mutta kuunteleppas tätä: kierrättämällä olet tärkeä tekijä kiertotalouden ylläpitämisessä. Kiertotaloudella tarkoitetaan yhteiskuntarakennetta, jossa ihmisen hyödyntämät arvokkaat luonnonvarat pidetään mahdollisimman pitkään kierrossa ja käytössä. Eikä siinä vielä kaikki, se on keskeinen osa vihreämpää tulevaisuutta.
No nyt kuulostaa paremmalta.
Lajitellessasi pakkausmateriaaleja, palautat siis arvokkaita raaka-aineita takaisin kiertoon, eli hyötykäyttöön. Näin tehdessäsi, ei uusia raaka-aineita tarvitse valmistaa nollista yhtä paljon, luonnonvaroja kuluu vähemmän ja valmistuspäästöt pienenevät. Kierrättäminen on siis paljon suurempi ekoteko kuin ensi-istumalta ajattelisi. Ja se on in!
Haluat sitten suoriutua tehtävästäsi tärkeänä kiertotalouden linkkinä "kuhan läpi menee"-mentaliteetilla tai kunnianhimoisesti huippuarvosanoin, on tämä juttu sinua varten.
Halusimme yhdessä Biodellyn kanssa selvittää kosmetiikkapakkausten kierrätykseen liittyvät puhuttavimmat kysymykset, mutta myös sen, päteekö luonnonkosmetiikkaan ja sen pakkauksiin aina samat ohjeet kuin synteettisen kosmetiikkaan? Kysyimme teiltä Instagramin puolella kevään aikana, millaiset kosmetiikkapakkausten kierrättämiseen liittyvät asiat teillä pyörii mielessä ja lähdimme muina neiti etsivinä selvittämään niistä kiperimpiäkin.
SPOILER ALERT! Ylläreitä on tiedossa.
Näppäimistöt sauhuten olemme paitsi etsineet tietoa netin syövereistä, myös kääntyneet alan aitojen ammattilaisten puoleen. Haastattelimme tätä juttua varten myös HSY:n ympäristöasiantujoita, jotka heittäytyivät empimättä mukaan. Suunnattoman iso kiitos heidän porukalle!
Myös pieniä kuntakohtaisia eroja Suomen sisällä löytyy, mutta ohjeistukset ovat pääpiirteittäin samat. Suomessa eroavaisuuksia löytyy lähinnä siinä, millä nimellä kierrätykseen kelpaamatonta "loppujätettä" (sekajäte, energiajäte, polttokelpoinen jäte...) kutsutaan ja mitä biojätteellä loppujen lopuksi tehdään.
KIERRÄTYKSEN PERUSOHJENUORA
Hyvä perussääntö on, että lajittele pakkaus sen mukaan, mitä materiaalia siitä löytyy vähintään 50%. Mikäli olet epävarma, voit halutessasi tarkistaa asian paikalliselta lajittelutaholta.Pakkaukset, joissa on monia materiaaleja tiiviisti sekaisin, tulee lajitella sekajätteeseen. Tällaiset materiaalit heikentävät nimittäin kierrätettävien materiaalien laatua, jolloin uusi materiaali on alkuperäistä heikompilaatuista. Puhutaan down-cyclingista.
MIKÄ PAKKAUSMATERIAALI ON EKOLOGISIN?
Kaikista saamistamme kysymyksistämme yleisin oli tämä: mikä materiaali on kaikista ympäristöystävällisin? Heititte sitten hieman haastavamman kysymyksen. Mutta niinhän me pyysimme! Ja onhan tämä kutkuttava asia.
Et varmasti ylläty, kun sanomme, että tähän ei ole olemassa mitään yksiselitteistä vastausta. Kaikilla pakkausmateriaaleilla on etunsa ja haittansa. Kierrätyksen ja ympäristön näkökulmasta keskesimmät vaikutukset tulevat siitä:
1 onko materiaali valmistettu uusiutuvista (kasvipohjainen) vai uusiutumattomista materiaaleista (muovien öljyt, metallien mineraalit, lasin hiekka).
2 onko materiaali kierrätettävä, eli pystymmekö pitämään sen pyörimässä kiertotaloudessa mahdollisimman pitkään, jolloin myös valmistuksen vaikutukset ovat pitkällä aikavälillä pienemmät. Tähän vaikuttaa paitsi itse materiaalivalinta, myös se miten puhdas ja hyvin eroteltavissa eri materiaalit pakkauksessa ovat.
3 valmistus-, kuljetus- ja käsittelypäästöt. Esim. lasi on muovia painavampaa, jolloin myös kuljetuspäästöt pitkillä matkoilla kasvavat. Entä pakkauksen koko suhteessa sisältöön? Pienempi on parempi!
Muun muassa nämä tekijät vaikuttavat materiaalin ekologisuuteen.
POLTTOKELPOINEN JÄTE ON ENERGIAA
Ihannetapauksessa mahdollisimman suuri osa pakkausmateriaaleista voidaan kierrättää, ja mitä useamman kerran sen parempi. Polttoon menevä jäte ei kuitenkaan sekään ole täysin hukkaan mennyttä, sillä polttoprosessissa poltettavasta materiaalista otetaan talteen energiaa, joka ohjataan esimerkiksi kaukolämpöverkkoon: kotien lämmitykseen. Mitä enemmän hyötyä materiaalista on saatu irti ennen sitä, sen parempi.
NÄIN KIERRÄTÄT OIKEIN:
LASIPAKKAUKSET
Lasi on kierrätettävyyden kannalta yksi ihanteellisimmista materiaaleista, sillä se on oikein lajiteltuna käytännössä loputtomin kierrätettävissä. Uuden lasin valmistus kvartsihiekasta, soodasta ja kalkkikivestä vaatii kuitenkin hyvin paljon resursseja ja on suuripäästöistä, joten ympäristön näkökulmasta paras vaihtoehto on suosia kierrätettyjä ja kierrätettävissä olevia lasimateriaaleja, sekä huolehtia lasin kierrättämisestä käytön jälkeen, jotta jo valmistettu materiaali pysyy kierrossa.
Lasin kierrätyksessä hyvä ohjenuora on, että kaikki kirkas elintarvike- ja kosmetiikkapakkauslasi on kierrätettävää. Lasin värillä ei ole mitään merkitystä, kunhan se ei ole samean valkoista opaalilasia, jota sanotaan myös maitolasiksi.
Miksi kaikkea lasia ei voi kierrättää?
Kierrätykseen kelpaamaton lasilaatu ei välttämättä sula odotetulla tavalla ja saattaa jäädä uudessa lasimateriaalissa näkyviin esimerkiksi erillisena sameana kohtana. Lasin kierrätys on yksi arimmista kierrätyksistä, joten jos olet epävarma materiaalin kierrätettävyydestä etkä löydä sille vastausta - keksi sille uusiokäyttötarkoitus tai lajittele sekajätteeseen. Muista, että kaikki lasi, joka ei ole pakkauslasia, kuuluu myös sekajätteeseen. Kierrätykseen päätyneiden lasien laatua valvotaan kyllä lajittelukeskuksessa, mutta helpotat heidän työtä minimoimalla sattumat.
Teidän kysymyksissänne toistuvana hot topicina tuli esiin, voiko Neal's Yard Remediesin sinisiä lasipakkauksia, mustia Miron-lasipakkauksia, Flow Cosmeticsin uusia samean vaaleita pinnoitettuja lasipakkauksia ja BYBI Beautyn värillisiä pinnoitettuja lasipakkauksia kierrättää. Vastaamme lyhyesti yhtenäisesti kaikkiin: kyllä voi!
METALLIPAKKAUKSET
Metalli on lasin tapaan kierrätettävä materiaalina kiitollinen vaihtoehto, sillä puhdas pakkausmetalli voidaan kierrättää käytännössä loputtomiin. Metallin louhinta on kuitenkin ympäristölle todella kuormittavaa, joten aivan kuten lasin kanssa, on tärkeää suosia mahdollisuuksien mukaan kierrätettyä metallia, sekä huolehtia metallipakkausten kierrättämisestä. Metalli on myös kaikista materiaaleista eniten haitaksi "väärään laariin" joutuessaan, ja saattaa jumittaa muille materiaaleille suunnitellut koneistot. Panosta siis metallipakkausten kierrättämiseen!
Metallin kierrätys on helppoa! Metallipakkausten kierrättämisessä tärkeintä on muistaa, että pakkauksen tulee olla tyhjä. Luonnonkosmetiikassa ei käytetä ponnekaasupakkauksia (esim. hiuslakkapullot), mutta jos sinulla sellainen on, on sen tyhjentäminen erityisen tärkeää.
Erityisen helppoja kierrätettäviä metallipakkauksia ovat esimerkiksi erilaiset metallipurkit, joillaisissa mm. We Love the Planetin deodorantit ja Flow Cosmeticsin vartalovoit tulevat.
KARTONKIPAKKAUKSET
Kartonki on aivan fantastinen pakkausmateriaali, sillä se on sekä uusiutuvista materiaaleista valmistettu, kevyttä ja helposti kierrätettävissä. Kolme hurraa-huutoa kartongille!
Lajiteltava kartonki tulee puhdistaa tai antaa kuivua ennen kartonkikierrätykseen viemistä, sillä kartonki pilaantuu herkästi. Kosmetiikan kanssa tämä on harvemmin ongelma, sillä kosmetiikkapakkauksien kartonkipakkauksista valtaosa on ulkopakkauksia tai kuivien palatuotteiden kääreitä. Huolehdi kuitenkin erityisesti siitä, että kartonkiset kosmetiikkahylsyt ovat tyhjiä ja kaavi pakkaukset tarvittaessa tyhjiksi.
Kartonkihylsyt, joita esim. Ben & Anna ja kotimainen Luvially Organic käyttävät, ovatkin erinomaisia vaihtoehtoja perinteisille muovihylsyille!
MUOVIPAKKAUKSET
Muovipakkausten ehdoton etu on niiden kulutuksen ja iskujen kestävyys, sekä keveys, mutta harva tietää, ettei muovia voi kierrättää kovin montaa kertaa ja muovin laatu heikkenee sitä kierrättäessä. Moni karttaa siis ymmärrettävästi etenkin uusiutumattomista raaka-aineista valmistettua perusmuovia, kun taas uusiutuvista raaka-aineista valmistettu biomuovi (ei biohajoava) tai kierrätetystä muovista valmistettu muovi on tälle merkittävä parannus.
Sekä tavallinen muovi että uusiutuvista raaka-aineista valmistetut biomuovit (ei biohajoava muovi) lajitellaan muovinkeräykseen. Biohajoavat muovit lajitellaan Suomessa sekajätteeseen (katso seuraava kappale).
Biohajoavia muoveja nähdään yhä enemmän etenkin luonnonkosmetiikan puolella ja ratkaisuvat ovat mitä kekseliäämpiä! Esimerkiksi BYBI Beautyn "muovituubit" ovat sokeriruokokasvista tehtyä biomuovia. Madara Cosmetics puolestaan suosii yhä enemmän kierrätettyä muovia.
BIOHAJOAVAT PAKKAUKSET
Myös kosmetiikkapakkausten puolella nähdään enenevissä määrin erilaisia biohajoavia pakkausmateriaaleja, jotka kuitenkin aiheuttavat ymmärrettävästi pohdintaa meidän kosmetiikan käyttäjien keskuudessa. Ovatko biohajoavat kosmetiikkapakkaukset oikeasti biohajoavia?
Huomioi, että pakkauksessa ilmoitettu ominaisuus kompostoituva ja biohajoava ovat eri asioita. Kompostoituva materiaali hajoaa tavallisessa kompostissa ja biojätekeskuksessa. Biohajoavien muovien ensisijainen lajittelupiste ei ole sen sijaan biojäte, sillä hajoamisprosessi on liian pitkä.
Kompostoituva materiaali hajoaa nopeasti ja on aidosti sopiva kompostoitavaksi tai biojätteeseen lajiteltavaksi. Tällainen materiaali on esimerkiksi suomalainen innovaatio Sulapac, jota käytetään mm. usean luonnonkosmetiikkabrändin kuten Murumurun ja Luoto Cosmeticsin balmien pakkauksina.
Biohajoavat pakkauksetkin ovat biohajoavia, ainakin teoriassa, mutta käytännössä ominaisuus ontuu. Käytännössä ongelmia muodostuu, mikäli biohajoavan materiaalin hajoamisaika on huomattavasti pidempi, kuin minkä verran teolliselle biojäteprosessille annetaan aikaa: pääsääntöisesti kaksi viikkoa.
Teollinen biojäteprosessi on optimoitu ja tehokkaampaa kuin kotikompostin ominaisuudet, mutta siitä huolimatta monet biohajoavat materiaalit, etenkin kovemman muovin kaltaiset sellaiset, eivät ehdi hajota vaaditussa ajassa. Tällaiset biojäteprosessissa hajoamatta jääneet materiaalit siirretään (paikkakunnasta riippuen) uudelleen biojätteeseen - ne saavat siis useamman mahdollisuuden hajota. Lopulta jäljelle jääneet, hajoamattomat materiaalit siirretään sekajätteeseen. Suurissa määrin tällaiset kovemmat biohajoavat pakkaukset saattavat kuitenkin häiritä muun biohajoavan jätteen hajoamista, joten jos pakkaus on kova tai paksu (vertaa biojätepusseihin, jotka ovat haaste jo nekin), lajittele pakkaus sekajätteeseen.
Miksi biohajoavia muoveja sitten markkinoidaan biohajoavina? Hidaskin biohajoava ominaisuus on etu maissa, joissa tavalliset talousjätteetkin uhkaavat päätyä kaatopaikoille tai luontoon. Siellä pitemmälläkin aikavälillä biohajoavat materiaalit ovat suunnaton etu. Suomessa olemme kuitenkin niin edellä mitä tulee materiaalien kierrätykseen, ettei hitaalla biohajoavuudella ole merkittävää vaikutusta.
VANHENTUNUT LUONNONKOSMETIIKKA
Hävikin välttäminen koskee myös kosmetiikkaa, ja onkin tärkeää muistaa paitsi harkita jokaista omaa ostoaan, myös ostaa tarpeeseen ja vain sen verran mitä ehtii käyttämään loppuun. Mahdolliset hutiostokset tai sattuman kautta kotiin kerääntyneet tuotteet kannattaa hyvissä ajoin lahjoittaa eteenpäin, jotta ne ehtivät käyttöön.
Jos kuitenkin käy niin, että jokin tuote on huomaamattasi ehtinyt mennä vanhaksi, etkä uskalla käyttää sitä loppuun, voi aidon sertifioidun tai siihen verrattavissa olevan ja siten biohajoavan luonnonkosmetiikan laittaa biojätteeseen tai kompostiin, kunhan se ei ole voimakkaasti pilaantunutta. Synteettinen kosmetiikka lajitellaan aina sekajätteeseen.
Suuret kasviöljymäärät tai nestemäiset luonnonkosmetiikkatuotteet tulee lajitella ruokaöljyn tapaan tiiviissä pakkauksessa sekajätteeseen. Pienet määrät kasviöljyä tai muita valuvia aineita voi kuitenkin imeyttää esim. biojätteeseen lajiteltuun käytettyyn talouspaperiin tai kananmunakennoon.
POIKKEUS: VAARALLINEN JÄTE
Vaaralliseksi jätteeksi lajitellaan esim. kaikki puoliksi tyhjät ponnekaasupakkaukset, kynsilakat, kynsilakanpoistoaineet, sekä synteettiset ja alkoholipohjaiset luonnolliset hajuvedet. Täysin tyhjän pakkauksen voit kierrättää pakkausmateriaalin mukaisesti.
PAKKAUKSEN TYHJENTÄMINEN
Tsup, tsup! Jaahas, nyt se loppui, eikä mitään enää tule puristaessa ulos. On aika pohtia kierrätystä, mutta ennen sitä:
1 Entä jos se ei loppunutkaan? Käytä vettä tuotejäämien laimentamiseen, jotta saat viimeisetkin pisarat hyötykäyttöön. Esimerkiksi shampoot, hoitoaineet ja saippuat toimivat hyvin näin. Kasvovoiteet, seerumit ja muut vastaavat voit halutessasi laimentaa vaikka kasvovedellä. Tuotetta riittää varmasti vielä useampaan käyttökertaan! Huomioi kuitenkin, ettei tuotteen säilyvyyslupaus enää pidä ja tuote tulee käyttää mahdollisimman nopeasti.
2 Avaa pakkaus purkamalla se osiin. Irroita suuri korkki tai leikkaa pakkaus halki. Paljastuuko sisältä vielä nokare voidetta tai ohut pakkauksen sisäosan peittävä voidekerros? Hyödynnä pientä taikinakaavinta (myös minikokoisia on olemassa!) tai sormea tyhjentääksesi pakkauksen perusteellisesti. Tälläkin niksillä saadaan tuotetta käyttöön vielä useammaksi kerraksi!
3 Huuhtele pakkaus kevyesti kylmällä vedellä, vain jos se on sen tarpeessa. Oleellisinta on lähinnä, ettei pakkauksen sisälle jää sellaista, joka ehtii pilaantua kierrätysprosessin aikana. Kosmetiikka on harvoin tällaista, ruoka puolestaan on suurempi haaste. Ylläolevilla vinkeillä vältyt todennäköisesti huuhtelulta kokonaan ja se on hyvä: runsaan lämpimän veden kulutuksen päästöt saattavat ylittää kierrättämisen hyödyt.
PAKKAUKSEN PURKAMINEN JA LAJITTELU
1 Ota kaikki mahdolliset osat irti toisistaan. HSY:ltä kerrottiin terveiset, että jos irroittamiseen tarvitsee voimaa tai työkaluja, voit jättää osat paikoilleen. Esimerkiksi eri muovilaadut tunnistetaan lajittelukeskuksessa ja lajitellaan mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi roll-on kuulaa ei tarvitse saada irti.
2 Huomioi, että esimerkiksi pipettien eri osat irtoavat toisistaan helposti ja myös suihke- ja pumppusosista saa yllättävän monta palasta irti.
3 Lajittele kaikki toisistaan irtoavat materiaalit kullekin oikeaan kierrätykseen. Lasipullo lasinkierrätykseen, muovikorkki muovinkierrätykseen jne. Pienet suihke- ja pumppuosien palat, joissa on metallia sisällä, lajitellaan sekajätteeseen.
4 Voisiko pakkaukselle, joka on joutumassa polttoon sekäjätteen muodossa, löytyä uusiokäyttötarkoitus kotoasi? Esimerkiksi lasipullot ja tietyt purkit saattavat korvata esineen, jonka muuten ostaisit, kuten kukkamaljakon, korurasian tai matkakosmetiikan kuljetusta varten? Tällöin uusiokäyttö on kierrätystäkin parempi vaihtoehto - energiaa vievä kierrätysprosessi jää välistä. Älä kuitenkaan jätä turhaa materiaalia lojumaan nurkkiin, vaan palauta turhat materiaalit kiertoon.
KIERRÄTTÄJÄN CHECK-LIST:
- Osta vain tarpeeseen ja vältä tuotehävikkiä - se on tärkein ekoteko myös tässäkin asiassa.
- Huomioi jo ostohetkellä tuotteen mahdollisimman helppo kierrätettävyys ja kierrätyskelpoisuus, niin pääset kierrätyksessä helpommalla.
- Kaavi purkki tyhjäksi tai laimenna pullon jämät käyttöön. Hyödynnetään viimeisetkin pisarat!
- Vanhentuneen sertifioidun luonnonkosmetiikan voi laittaa biojätteeseen.
- Huuhtele vain kevyesti, jos se on tarpeen. Kosmetiikka harvemmin pilaantuu kierrätysmatkallaan.
- Erottele kaikki helposti irtoavat osat toisistaan ja lajittele ne kunkin materiaalin mukaan. Voimaa tai työkaluja ei tarvita!
- Kiinnitä erityistä huomiota lasin ja metallin kierrätykseen. Ne ovat uusiokäytön kannalta erityisen arvokkaita materiaaleja ja lajittelukeskusten näkökulmasta tärkeä saada oikealle linjastolle.
- Riittää, että teet parhaasi. Jokainen kierrätetty osa on tärkeä!
Haluaisitko vielä tietää jotain lisää? Lähetä meille kysymyksesi alle niin vastaamme parhaamme mukaan!
Todella mielenkiintoinen juttu; kiitos! Pidin siitä, että tässä on tuotu esille kierrätyksen haasteellisuus eli juuri se, että ei ole aina yhtä oikeaa tapaa. Ja myös itseäni monesti mietityttänyt pakkausten huuhtelu/peseminen kokonaisenergiakäytön näkökulmasta tuotiin hyvin esille. Kuten myös se, että polttaminen tuo lämmitystä eli se, että kaikki mahdollinen hyöty on hyväksi.
VastaaPoistaTosi kiva kuulla, että pidit kirjoituksesta ja tavastamme käsitellä aihetta! Kiitos kun tulit jakamaan ajatuksesi 🙏
Poista