Kaupallisessa yhteistyössä House of Organic
Tuoteviittauksissa käytetään mainoslinkkejä
Teksti ja kuvat: Ann-Christine Mäkelä
Tänään palaamme taas Luonnonkauniin meikkikoulun pariin, jossa opetellaan paitsi kauniin ja itsellään parhaiten toimivan, myös vastuullisen meikkaamisen saloja. Kaikki Luonnonkauniin meikkikoulussa käytetyt tuotteet ovat tuttuun tapaa luonnonkosmetiikkaa, mutta sen lisäksi mahdollisimman lähellä tuotettuja, parhaan hinta-laatusuhteen tarjoavia helmiä.
Tämän päivän meikkikoulu-osassa käsittelemme yhtä oleellisinta keinoa meikkimäärän vähentämiseksi. Oikeanlaisella korjausvärien ja peiteaineiden käytöllä voimme nimittäin dramaattisesti vähentää itse meikkipohjatuotteen määrää, ja saavuttaa murto-osalla määrästä jopa viimeistellympää sekä samalla luonnollisempaa jälkeä. Yksi peiteaine toi korjausväri kestää käytössä pienen ikuisuuden, joten myös rahaa säästyy. Win-win-win sanon minä!
Käymme läpi sekä erilaisten ihon epätoivottujen värisävyjen taittamista, silmänalusten ja silmäpussien häivyttämistä, sekä finnien peittämistä. Kirjoituksesta löydät tarkat tiedot ja tuotevinkit ja Luonnonkauniin Instagramin kohokohdista tuttuun tapaan oppien demot käytännössä videomuodossa. Nähdään siis myös siellä, kun olet lukenut jutun loppuun!
Tuttuun tapaan, saat Luonnonkaunis meikkikoulu -lukijana kanssajärjestäjältältä House of Organicilta -15% ostoksista koko meikkikoulun ajan koodilla "meikkikoulu".
Muistathan myös lukea muut osat:
Luonnonkaunis meikkikoulu osa 1: kaikki meikkipohjista
Luonnonkaunis meikkikoulu osa 3: poskipuna, valot ja varjot
Luonnonkaunis meikkikoulu osa 1: kaikki meikkipohjista
Luonnonkaunis meikkikoulu osa 3: poskipuna, valot ja varjot
KORJAUSVÄRIT JA PEITEAINEET - MIKÄ ON NIIDEN ERO?
Tulen toistelemaan tässä tekstissä uudestaan ja uudestaan kahta termiä, peiteaine ja korjausväri, joita käytämme meikkaamisessa rinnakkain. Selvitetään siis heti alkuun, mikä niiden ero on, mikäli se on sinulle vielä vierasta:
Peiteaine on perinteinen sävyltään ihon kaltainen pigmenttinen massa, jolla peitetään ihon pieniä epätasaisuuksia. Peiteaineen teho perustuu sen pigmenttisyyteen, eli värin tiheyteen/voimakkuuteen pohjautuvaan peittämiskykyyn. Se on kuin maaliväri, jolla maalataan jokin piiloon.
Korjausvärit ovat niitä hassun värisiä, hieman erikoisenkin näköisiä meikkituotteita, joiden käyttö perustuu epätoivottujen värisävyjen taittamiseen vastavärien avulla. Puhutaan siis Color Correctingista. Epätoivottuja sävyjä ei maalata piiloon, vaan taitetaan ns. nollatilaan.
Jokainen tietää varmasti omakohtaisesti tilanteen, jossa peitevärikään ei tunnu riittävän peittämään tiettyjä värejä iholta, vaan epätoivotut värit kuultavat läpi vaikka peiteainetta lisäisi kuinka paljon. Juuri tällaisissa tilanteissa korjausvärit ovat ratkaisu.
On kuitenkin tärkeää muistaa, että peittämisellä hillitään vain räikeimpiä värieroja. Tarkoitus ei ole tavoitella epäinhimillisen tasaista lopputulosta. Kasvot näyttävät huomattavasti luonnollisemmalta, kun sen tekstuuri ja pienet värivaihtelut kuultavat meikkipohjan läpi. Ja luonnollisuushan on kaunista!
Kaikista luonnollisimman lopputuloksen saat muistamalla seuraavan:
Korjausväri levitetään alimmaiseksi, tasaamaan lähtökohdat kevyttä meikkiä varten.Lopuksi kevyt meikkipohja viimeistellään tarvittaessa paikallisesti peiteaineella.
MITEN KORJAUSVÄRI TOIMII?
Korjausvärien käyttö perustuu värioppiin ja erityisesti vastavärien toistensa kumoaviin vaikutuksiin. Muistattehan kouluajoilta, miten joitain värejä sekoittaessa lopputulos oli harmaanruskea? Yhdistämällä kaksi toisiaan kumoavaa vastaväriä, on lopputulos ihollamme neutraali. Kun ihollamme on jokin epätoivottu värisävy, sanotaan vaikka punainen, pystymme siis kumoamaan sen iholta taittamalla sen neutraaliksi vastavärillään vihreällä.
Korjausväreillä saamme helpoiten peitettyä kasvoilta räikeän punoituksen, erilaiset tummat, siniset, violetit ja vihreät silmänaluset, monenlaiset pigmenttihäiriöt sekä värikirjavat mustelmat (muistat ehkä tämän viisaudenhampaan poiston jälkeisen mustelman peittämisen?)
Vastaväri löydetään helposti käyttämällä oikeanlaista väriympyrää ja etsimällä epätoivotulle sävylle ympyrän vastakkaiselta puolelta löytyvä vastaväri. Väriympyröitä löytyy netin syövereistä joka lähtöön, mutta tämä käyttämäni on oikea versio. Suosittelen siis käyttämään tätä etenkin jos olet epävarma.
Väriympyrä on pelkistetty, eikä siitä löydy ihan jokaista maailman värisävyä, joten pieni soveltaminen voi olla paikallaan. Esimerkiksi sinivihreä, ns. meriveden väri, on jotain sinisen ja vihreän väliltä, jolloin myös korjausväri on jotain punaisen ja oranssin väliltä, eli persikka.
OIKEAN KORJAUSVÄRIN VALINTA
Valitse voidemainen korjausväri voidemaisen meikkipohjan kanssa käytettäväksi ja jauhemainen vaihtoehto jauhemaiselle meikkipohjalle. Korjausvärin ei aina tarvitse olla korjausväri-nimellä myytävä meikkituote, vaan sopivia vaihtoehtoja voivat olla myös erilaiset mattaiset huulipunat, poskipunat ja luomivärit - kunhan sävy on sopiva. Etsi väriympyrästä ihollasi esiintyvä värisävy, jonka haluat taittaa pois, ja testaa esimerkiksi näitä korjausvärejä:
PUNAINEN - TAITA VIHREÄLLÄ:
SININEN - TAITA ORANSSILLA:
VIOLETTI - TAITA KELTAISELLA:
VIHREÄ - TAITA (VAALEAN)PUNAISELLA:
SINIVIHREÄ - TAITA PERSIKALLA:
Isot korjattavat ihoalueet, kuten laaja-alainen punoitus tai suuret syntymämerkit ja pigmenttihäiriöt on helpoin käsitellä joko sormin (voidemaiset tuotteet) tai kabukisiveltimellä (mineraalimeikit). Meikkipohja viimeistelee alueen ja peittää mahdollisen hennon harmauden/rusehtavuuden alleen.
ENTÄS RUSKEA PIGMENTTI?
En ole tähän päivään asti löytänyt yhdeltäkään sivulta kaiken kattavaa ohjetta sille, miten esimerkiksi ruskeat silmänaluset (tai muut tummat pigmentit) peitetään, ja olet ehkä huomannut saman: ohje vaihtelee todella paljon käytetyn mallin/tekijän ihonsävyn mukaan. No, se korjataan nyt!
Nyt homma menee hieman teoreettiseksi, mutta yritän olla selkeä:
Ruskea väri ja sen on kaikkien primäärivärien, punaisen, keltaisen ja sinisen sekoitus, sisältäen samalla kaikki mahdolliset väriyhdistelmät, on myös erilaisia ruskeita sävyjä ääretön määrä. Koska ruskea sisältää itsessään kaikki mahdolliset värit eri suhteissa, ei sille myöskään ole olemassa mitään selkeää vastaväriä, eivätkä tavalliset Color Correcting perusteet päde siihen.
Nyt homma menee hieman teoreettiseksi, mutta yritän olla selkeä:
Ruskea väri ja sen on kaikkien primäärivärien, punaisen, keltaisen ja sinisen sekoitus, sisältäen samalla kaikki mahdolliset väriyhdistelmät, on myös erilaisia ruskeita sävyjä ääretön määrä. Koska ruskea sisältää itsessään kaikki mahdolliset värit eri suhteissa, ei sille myöskään ole olemassa mitään selkeää vastaväriä, eivätkä tavalliset Color Correcting perusteet päde siihen.
Iholla ruskeaa voidaan kuitenkin lähteä peittämään huomioimalla sekä ruskean/tumman pigmentin sävyä että oman ihon pohjasävyä. Onko silmänalusten pigmentti esimerkiksi kylmän ruskea ja oma iho lämmin? Tai onko ruskea syntymämerkki pikemminkin lämmin kastanjanruskea ja oma ihosi hyvin vaalean viileä? Korjausväreillä pyritään näissä tapauksissa ohjaamaan pigmentin sävyä lähemmäs kohti oman ihon pohjasävyä. Kas näin:
Ihosi sävy - kokeile tummuutta taittamaan ensikädessä:
Vaaleat lämpimät/kellertävät ihonsävyt - keltainen
Vaaleat neutraalit ihosävyt - persikka
(Hyvin) kalpeat ihosävyt - (hyvin) vaalea vaaleanpunainen
Päivettyneemmät ihosävyt - persikka/keltainen
Tummat lämpimät ihosävyt - oranssi/keltainen
Tummat viileät ihosävyt - oranssi/persikka
Oikein tummien pigmenttien peittäminen voi olla todella haastavaa, sillä huomioitavia palasia löytyy niin monia. Oman ihon pohjasävyn lisäksi hienosäätöä voi joutua tekemään tumman pigmentin sävyn perusteella (onko se viileä vai lämmin?). Käyttämällä ylläolevia nyrkkisääntöjä pääset alkuun, mutta hienosäätö voi olla tarpeen. Muista kuitenkin olla itsellesi lempeä: täydellisyyteen ei kannata pyrkiä vaan pääasia on, että olet sinut itsesi kanssa.
TUMMIEN SILMÄNALUSTEN PEITTÄMINEN
Nyt siirrytään käyttämään korjausvärejä käytännössä! Erityisesti todella tummat tai muusta ihoasta selkeästi sävyltään poikkeavat silmänaluset peittyvät tehokkaimmin käyttämällä silmänalusille ensin korjausväriä. Mitä enemmän meillä on ikää tai mitä juonteikkaampi iho silmänympäryksillä on, sitä vähemmän määrällisesti silmänalusille kannattaa tuotetta levittää, ettei meikki kasaannu juonteisiin. Myös tällöin meikkimassan määrää saadaan selkeästi vähennettyä korvaamalla osa peiteaineesta oikealla korjausvärillä.
Lämmitä voidemaista peiteainetta kämmenselälle, jauhemainen on itsessään good to go, ja levitä pieni määrä korjausväriä pienikokoisella siveltimellä vain ja ainoastaan värivirheiseen kohtaan. Käytä riittävän pientä sivellintä, kuten PuroBIOn n. 04 peiteainesivellintä, jotta saat korjausvärin levitettyä tarkasti. Korjausvärin sävyn ei kuulu erottua iholta, vaan sopiva määrä jää iholla mahdollisimman neutraaliksi. kohta voi näyttää hieman hassulta, mutta se ei haittaa: tämä on helppo peittää peiteaineella.
Viimeistele kevyesti vaalealla peiteaineella, jonka sävy on ihannetilanteessa asteen meikkipohjaa vaaleampana. Näin tulet samalla valaisseeksi silmänalusaluetta, kuten kävimme läpi Luonnonkaunis meikkikoulun kolmannessa osassa. Voidemainen peiteaine on kiva levittää myös sormin, mutta voit myös käyttää niin voidemaisille kuin jauhemaisille peiteaineille esim. monikäyttöistä Lily Lolon Concealer Brush sivellintä tai väljää häivytyssivellintä. Kiinnitä lopuksi minimaalisella määrällä sävytöntä viimeistelypuuteria.
Lämmitä voidemaista peiteainetta kämmenselälle, jauhemainen on itsessään good to go, ja levitä pieni määrä korjausväriä pienikokoisella siveltimellä vain ja ainoastaan värivirheiseen kohtaan. Käytä riittävän pientä sivellintä, kuten PuroBIOn n. 04 peiteainesivellintä, jotta saat korjausvärin levitettyä tarkasti. Korjausvärin sävyn ei kuulu erottua iholta, vaan sopiva määrä jää iholla mahdollisimman neutraaliksi. kohta voi näyttää hieman hassulta, mutta se ei haittaa: tämä on helppo peittää peiteaineella.
VIIMEISTELE PEITEAINEELLA
Viimeistele kevyesti vaalealla peiteaineella, jonka sävy on ihannetilanteessa asteen meikkipohjaa vaaleampana. Näin tulet samalla valaisseeksi silmänalusaluetta, kuten kävimme läpi Luonnonkaunis meikkikoulun kolmannessa osassa. Voidemainen peiteaine on kiva levittää myös sormin, mutta voit myös käyttää niin voidemaisille kuin jauhemaisille peiteaineille esim. monikäyttöistä Lily Lolon Concealer Brush sivellintä tai väljää häivytyssivellintä. Kiinnitä lopuksi minimaalisella määrällä sävytöntä viimeistelypuuteria.
Kokeile esimerkiksi näitä:
Pigmenttinen ja riittoisa
Hoitava ja monipuoliset sävyt
Höyhenen kevyt ja hyvät sävyt
Pigmenttinen jauhemainen vaihtoehto
PRO TIP
Voit myös sekoittaa korjausvärin ja peiteaineen keskenään vaaleaksi sävytetyksi korjausväriksi. Sekoittamalla juuri omalle ihollesi täydellisen sekoituksen, ei korjausväriä tarvitse erikseen peittää jälkeenpäin. Erityisen toimiva keino jos epätoivottu sävy iholla on kohtalaisen haalea.
Tuntuuko sinusta, että poskipunan levitys saa silmänaluset korostumaan esiin, vaikka juuri peitit ne huolella? Tämä johtuu siitä, että punertava poskipuna muuttaa kasvojen värikokonaisuutta, tuoden silmänalusten pienenkin värieron esiin. Tee siis yksinkertaisesti näin: levitä poskipuna ensin ja peitä silmänaluset vasta sitten!
Minulla kasvojen punoituksen ja silmänalusten välinen kontrasti kuultaa herkästi meikin läpi.
Näin tasaisen lopputuloksen saan taittamalla punaisuuden pois
vihreällä ja silmienalusten sinivihreyden persikalla.
SILMÄPUSSIEN HÄIVYTTÄMINEN
Moni kamppailee tummien silmänalusten peittämistäkin enemmän sen kanssa, miten silmäpussit peitetään onnistuneesti. Kikka on paljon helpoimpi kuin uskoisit - silmäpussit häivytetään tehokkaimmin jättämällä silmäpussin pullottava osa täysin rauhaan ja kohdistamalla vaalea peiteaine pelkästään silmäpussin alle muodostuvan syvän varjon pohjalle - kaikkein syvimpään kohtaan.
Kun varjon pohja valaistaan vaalealla peiteaineella, saamme häivytettyä silmäpussin muotoa korostavaa varjoa ja kokonaisuus latistuu. Tämä on käytännössä nurinkurista contouringia.
Aivan varjon pohjaan pääset parhaiten käsiksi hyvin pienellä siveltimellä, kuten Lily Lolon Socket line siveltimellä. Käytä omaa ihoasi asteen vaaleampaa peiteainetta (esimerkkejä löydät edellisestä osiosta ylempää).
FINNIEN PEITTÄMINEN
Ihon epäpuhtaudet ja punoittavat näpyt on yksi yleisimmistä syistä siihen, miksi joku kokee tarvetta käyttää kauttaaltaan hyvin peittävää meikkipohjaa. Entä jos asia onkin kuitenkin niin, että kaikista huomaamattomimman lopputuloksen saa yhdistämällä kevyen meikkipohjan ja finnien peittämisen tarkasti ja paikallisesti?
Olen käsitellyt finnien peittämistä aiemminkin hormonaaliseen akneen liittyvissä kirjoituksissa ja löydät aiheesta kokonaisen julkaisun esim. täältä. Lyhkäisyydessään homma toimii näin:
Valitse peiteainesävy, joka on mahdollisimman lähellä omaa meikkipohjaasi (tai hyödynnä mineraalimeikkipohjaasi). Työstä se pieneen pikkutarkkaan siveltimeen, esim. jälleen Lily Lolon Socket Line siveltimen kärkeen, ja töpötä tai painele peiteaine suoraan finnin päälle. Ei ympärille, vaan ainoastaan itse näpyn päälle. Paina kevyesti sormella sulattaaksesi peiteaineen ihoon ja olet valmis!
Parhaat peiteaineet finnien peittämiseen ovat:
Todella pigmenttinen ja tujakka koostumus
Pigmenttisempi jauhemainen vaihtoehto
PRO TIP
Huomioi, että ihonsävysi saattaa vaihdella esim kasvojen ja kaulan ympärillä, jolloin kaikista huomaamattomimman lopputuloksen saat käyttämällä rinnakkain kahta peiteainesävyä. Itse käytän kaulalle astetta vaaleampaa peiteainetta kuin kasvoille, jolloin lopputulos on aina huomaamaton.
Suuret ja tulehtuneet kystiset finnit saattavat tarvita esikäsittelyn oikean sävyisellä korjausvärillä, ennen varsinaisen peiteaineen levitystä. Käytä tuolloin peiteaineelle aavistuksen suurempaa peiteainesivellintä tai puhdasta sormea.
Nyt kaikki meikkipohjaan ja ihon meikkaamiseen liittyvät ovat Luonnonkauniin meikkikoulussa on käsitelty läpi ja pääset harjoittelemaan koko kokonaisuutta. Muistathan, että löydät kaikkien jo julkaistujen meikkikoulu-osien demovideot Luonnonkauniin Instagram-kohokohdista. Niiden avulla harjoittelu on paljon helpompaa!
Ensi kerralla Luonnonkauniin meikkikoulussa käydäänkin läpi siveltimien huoltoa, jotta ne ovat valmiit jäämään pienelle kesätauolle. Ajatella - kesä on jo aivan nurkan takana!
Kun teet tarvitsemiasi tuotepäivityksiä, hyödynnä House of Organicin -15% alennus, jonka saat koodilla "meikkikoulu" koko Luonnonkaunis meikkikoulun ajan.
Muistathan myös lukea muut osat:
Luonnonkaunis meikkikoulu osa 1: kaikki meikkipohjista
Luonnonkaunis meikkikoulu osa 3: poskipuna, valot ja varjot
Luonnonkaunis meikkikoulu osa 1: kaikki meikkipohjista
Luonnonkaunis meikkikoulu osa 3: poskipuna, valot ja varjot
Hei mahtaakohan Atopikin sävyttävä aurinkosuoja sävyssä light taittaa punaiseen vai keltaiseen? En löytänyt siitä tietoa mistään (outoa ettei sävykuvauksiin vieläkään oikein panosteta) niin pelottaa sokkona tilata. Kiitos jos viitsit auttaa :)
VastaaPoistaMoikka Katri! Pahoittelut kun jouduit odottelemaan, kun tähän sattui viikonloppu väliin. Tämä riippuu toki aina omasta ihosta, miten se omasta pohjasävystä nousee esiin, mutta sanoisin että aikalailla neutraali. Keltaisella iholla saattaa tulla pieni punertavuus läpi, mutta meidän talouden neutraaleilla ja punapohjaisilla ihoilla sulautuu kauniisti ihonsävyihin :) Mediumissa näkyy hieman enemmän punertavuutta, mutta en sanoisi punapohjaiseksi sitäkään.
PoistaHei, mikä on suosikkipeitetuotteesi tummien silmänalusten peittämiseen? Nyt minulla on käytössä coloeur caramelin peitevoide yhdistettynä Flown mineraalipohjan kanssa. Olen kohtuullisen laiska meikkaaja ja haluaisin peiteaineen pysyvät mineraalimeikillä kiinnitettynä eli erillisiä puuterin sipaisuja en välivaiheeksi haluaisi. Vaihtoehtoinani on jatkaa nykyisellä peiteaineella tai kokeilla jotain uutta.. ja minulla on herkähkö iho, jos sillä on jotain merkitystä suosituksesi suhteen 😊
VastaaPoistaVoi nyt jouduit odottelemaan vastausta pitkään, anteeksi! Itse tykkään tällä hetkellä ylivoimaisesti eniten Madaran peiteaineesta. Se on sen verran nestemäinen kyllä, että en ihan suorilteen suosittelisi yhteen mineraalipohjan kanssa, mutta jos sulla on kokemusta siitä ennestään niin why not? 😊 Itse yhdistäisin mineraalimeikkeihin ihan peitevoiteista varmaan Bohon puikon.
Poista