Teksi ja kuvat: Ida Tokola
*Tähdellä merkityt tuotteet on saatu testiin
Oletko kuullut Zero Waste Syyskuusta? Kyseessä on Zero Waste Finland ryn lanseeraama teemakuukausi, jonka ideana on inspiroida ihmisiä vähentämään arjessaan syntyvää jätettä. Mekin halusimme zero waste -kuukauden hengessä jakaa vinkkimme kohti roskattomampaa arkea.
Zero waste - eli nollahukka-elämäntapaa noudattavat pyrkivät kohti sitä, etteivät tuottaisi turhaa jätettä, jota ei voi kierrättää. Ekologinen nollahukkailu on valitettavasti nykyisessä yhteiskunnassamme hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta. Lähes kaikki ruokamme ja muut ostamamme tuotteet on pakattava jotenkin, mikä taas synnyttää jätettä. Jokainen meistä voi kuitenkin inspiroitua zero waste -elämäntavasta ja omaksua joitakin osia siitä osaksi omaa elämää.
Yksi helpoimmista tavoista vähentää sekajätteen ja muovin määrää arjessa on siirtyä kertakäyttöisistä tavaroista kestotuotteisiin. Kestotuotteiden käyttö on parhaimmillaan yhtä helppoa kuin niiden kertakäyttöisten vastineiden, mutta ne säästävät niin luontoa kuin rahaakin pitkällä aikavälillä. Keräsimme tähän postaukseen kymmenen kätevää kestotuotetta, joihin vaihtaminen käy helposti.
1 Kankaiset vanulaput
Kertakäyttöisillä vanulapuilla voi olla yhä paikkansa lääkekaapissa (esimerkiksi haavanpuhdistusta varten). Meikinpuhdistukseen ei kuitenkaan kannata tuhlata arvokasta puuvillaa. Puuvillan viljelyyn ja tuotantoon liittyy paljon eettisiä ongelmia ja sen tuotanto vaatii muun muassa valtavan paljon vettä ja kemikaaleja moneen muuhun tekstiilikuituun verrattuna.
Kasvojen puhdistus onnistuu hyvin myös kankaasta tehdyillä kestovanulapuilla tai musliiniliinoilla. Ohut ja hellävarainen musliiniliina on oma suosikkini, mutta omistan myös kierrätyskankaasta ja bambulangasta tehtyjä kestovanulappuja. Käytön jälkeen laput ja musliiniliinat kerätään pieneen pesupussiin ja pestään muun pyykin mukana. Meikkitahrat voi käsitellä ennen pesua tahranpuhdistusaineella, jolloin ne irtoavat paremmin pesussa.
Kynsilakan poistamiseen kannattaa varata oma kankaansa ja pestä se muusta pyykistä erillään, vaikkapa käsin. Kynsilakaksi kannattaa valita luonnonskosmetiikan tuote, jotka sisältävät vähemmän myrkyllisiä kemikaaleja kuin tavalliset lakat.
Lue lisää: Musliiniliina - mikä ja miksi?
2 Metallinen höylä
Muoviset, karvojen ajeluun tarkoitetut sheiverit on tehty kestämään vain muutaman käyttökerran verran. Kovaa muovia ja metallia sisältävät sheiverit päätyvät sekajätteeseen, sillä niitä ei voi kierrättää.
Parran- ja karvojenajeluhöyliä on kuitenkin saatavilla myös kokonaan metallisina. Safety razoriksi kutsutuissa höylissä käytetään kokonaan metallisia partateriä, jotka voi kierrättää metallinkeräytyksessä.
Lue lisää: Safety Razor sheivailua - ei paluuta entiseen!
3 Kuukuppi ja kestositeet
Kuukautissiteistä ja tamponeista kertyy vuosien saatossa paljon jätettä. Onneksi nykyään on saatavilla ekologisempia vaihtoehtoja, esimerkiksi kokonaan biohajoavia kuukautissuojia. Kaikista kestävin vaihtoehto on kuitenkin vaihtaa kertakäyttöiset suojat kestotuotteisiin, joista syntyvä jätteen määrä on pienempi.
Nykyään on saatavilla niin kestositeitä kuin menkka-alushousujakin, jotka pestään käyttökertojen välissä. Oma suosikkini kestotuotteista on kuitenkin kuukuppi. Kirjoitimme Luonnonkauniiseen juuri kattavan jutun kuupin käytöstä, joten käy lukemassa se, mikäli kuukuppi ei ole vielä sinulle tuttu!
Lue lisää: Näin käytät kuukuppia - takeltelusta onnistumiseen
4 Ruuansäilytysrasiat
Muovisten pakaste- ja eväsrasioiden sijaan kannattaa suosia kestävämpiä lasi- tai metallirasioita. Uusia eväsrasioita ei kuitenkaan kannata rynnätä ostamaan, mikäli kotoa löytyy vinot pinot vanhoja tupperwareja. Kaikista ekologisinta on käyttää tavarat loppuun ja vasta niiden hajottua ostaa tilalle uusia.
Mukana kuljetettavissa eväsrasioissa metalli on kätevä materiaali, sillä se on kevyempää kuin lasi. Kotona taas lasi saattaa olla kätevämpi ruuan säilyttämiseen, sillä astiasta näkee läpi. Lasiastiassa voi tarvittaessa myös paistaa ruuan, sillä ne kestävät usein korkeita lämpötiloja. Ruuan voi laittaa jäähdytyksen jälkeen pakastimeen ja mikrottaa taas lämpimäksi samassa astiassa.
Oletko koskaan pyytänyt ravintolassa ruokaa omaan astiaan? Take away -ruuista syntyy nimittäin helposti paljon jätettä. Voit haastaa itsesi joskus pyytämään ruuan kahvilassa tai ravintolassa omaan rasiaan. Myös tavan ruokakaupoissa pystyy joskus ostamaan tuotteita omaan rasiaan. Voit pyytää myyjää taaraamaan astiasi, jotta sen paino ei lisäänny tuotteen hintaan kun ostat esimerkiksi salaattibuffetista tai palvelutiskiltä ruokaa.
Lasinen pilli - Granit, metallinen pilli - Pilke |
5 Juomapullo
Edelliselle kohdalle luonnollisena jatkona on oman juomapullon ja kestomukin mukana kantaminen. Suomessa ilahduttavan moni omistaakin kestojuomapullon. Sitä on helppo täyttää vedellä missä vain, sillä hanavesi on täällä aina juomakelpoista. Tuntuu joskus jopa tyhmältä maksaa pullovedestä Suomessa.
Olen itse reissatessa huomannut, että myös ulkomailla oman juomapullon mukana kantaminen kannattaa. Yllättävän monissa paikossa vettä voi täyttää omaan pulloon ja tällöin välttyy turhien muovipullojen ostamiselta. Ulkomailla muovipulloja ei usein voi edes kierrättää.
6 Kestomuki
Juomapullon jälkeen seuraava ekohaaste voisi olla oman kestomukin hankkiminen. Jos ostat usein kahviloista mukaan take away -kahvin tai teen, voisitko pyytää sen joskus omaan kuppiin? Joistain kahviloista saatat saada jopa pienen alennuksen tästä hyvästä.
Kestohedelmäpussi - Ekoarki.fi |
7 Kangaskassit ja kestohedelmäpussit
Kaikkialle mukana kulkeva kangaskassi alkaa olla monille jo itsestäänselvyys. Pieniä kangaskasseja kannattaa sujauttaa laukun tai repun pohjalle valmiiksi, sillä joskus tarve kassille saattaa osua eteen yllättäen.
Mikäli kangaskassien lisäksi muistat ottaa mukaan myös erilliset kestopussit hedelmille, olet jo aikamoinen pro! Itse usein unohdan kestohedelmäpussit, mutta olenkin alkanut ostaa suurimman osan hedelmistä ja vihanneksista ilman pussia. Mikäli vihanneksia ei ole kovin montaa, hintalapun voi punnituksen jälkeen liimata vain yhteen niistä. Perunoita tai kirsikkatomaatteja ostaessa suosin usein paperipusseja, joita voi myöhemmin käyttää uudelleen vaikka biojätepussina.
8 Kankainen tiskirätti ja siivousliinat
Totta se on, ilman talouspaperia voi elää! Mikäli käytät keittiössä sotkujen pyyhkimiseen rättiä ja keittiöpyyhkeitä, ei talouspaperille synny juuri tarvetta. Jos jostain syystä joskus tarvitset pyyhkimiseen paperia, silloin usein palanen wc-paperia ajaa saman asian.
Kankaisia tiskirättejä ja siivousliinoja kannattaa olla useampi kappale, jolloin käytössä on aina yksi puhdas, kun muut ovat pesussa. Liinat voi pestä pyykinpesukoneessa 60-90 asteessa tai keittää.
The Humble Con puinen hammasharja ja hammastahnatabletit* |
9 Vaihda kodintavarat puisiin ja metallisiin
Nykyään monia hygienia-, keittiö- ja siivoustarvikkeita voi muovisten sijaan ostaa puisina ja metallisina. Kun seuraavan kerran tarvitset uuden hammasharjan, tiskiharjan tai puurokauhan, kannattaa etsiä muovisen tilalle helpommin kierrätettävä korvaaja. Hajonneet pienmetallitavarat voi kierrättää metallinkeräyksessä ja monet puiset tavarat voi laittaa biojätteeseen, eivätkä ne jää muovisten tavoin täyttämään kaatopaikkojamme.
10 Luonnonkosmetiikka ja luonnolliset pesuaineet
Kosmetiikka ja pesuaineet eivät suoranaisesti ole kestotuotteita, mutta valitsemalla mahdollisimman luonnollisen vaihtoehdon voit helposti vähentää arjessasi syntyvän jätteen määrään. Luonnonkosmetiikka pyritään pakkaamaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Useat eri merkit pakkaavat kosmetiikan muovin sijaan metalliin, lasiin tai kartonkiin, jotka ovat helposti kierrätettäviä materiaaleja. Joitakin kosmetiikkatuotteita saattaa löytyä myös lähes pakkauksetta: esimerkiksi palasaippuoissa on usein ympärillä vain ohut kartonkikääre, jos sitäkään.
Nykyään on mahdollista hankkia myös täysin vedettömiä kosmetiikka- ja hygieniatuotteita. Palashampoot, jauhemaiset kuorinnat ja hammastahnatabletit ovat kaikin puolin ekologisia ja lisäksi hurjan käteviä matkoille mukaan otettavaksi.
Moni kosmetiikkatuote ja pesuaine pakataan kuitenkin yhä muoviin, mutta kannattaa muistaa, ettei se välttämättä ole huono asia. Muovi painaa vähemmän kuin metalli ja lasi, eikä rikkoudu yhtä helposti. Kannattaa kuitenkin aina huolehtia muovipakkausten kierrättämisestä ja valita muovipakkaus, joka on mahdollisimman ohutta ja (mieluiten) kierrätettyä muovia. Esimerkiksi monia pesuaineita myydään nykyään ohuissa ja suurissa täyttöpusseissa, jotka säästävät paljon muovia.
Lue lisää: Kosmetiikkapakkausten kierrätyksen ABC
Väylältä saa ylijäämämateriaaleista valmistettuja kestovanulappuja ja kankaisia kestotalouspapereita. Väylä työllistää kehitysvammaisia työntekijöitä oikeaan palkkatyöhön, joten tuotteet ovat ekologisia ja aidosti myös eettisiä. https://vaylary.mycashflow.fi
VastaaPoistaKiitos vinkistä! Kivannäköisiä tuotteita ja hienoa toimintaa!
PoistaJätehuollon ammattilaisena pistää aina silmään, kun edelleenkin puhutaan kaatopaikkojen täyttymisellä, kun yhdyskuntajätettä ei ole saanut kaatopaikoilla laittaa sitten vuoden 2015. Jätevoimaloihin energian tuotantoon ohjataan nykyään kierrätyskelvoton jäte. On jätteen synnyn ehkäisy silti todella tärkeää.Itse vannon vaihtopäiden nimeen. Mulla on ollut sinin vaihtopäällinen tiskiharja vuosia. Turhaa heittää vartta menemään, oli se mitä materiaalia hyvänsä, kun vain harjakset kuluvat ja kaipaavat vaihtoa.
VastaaPoistaHei Heta, kiitos kommentistasi! Pahoittelut, minullekin on jäänyt elämään tuo sanonta kaatopaikoista, vaikka olet ihan oikeassa, ettei yhdyskuntajätettä sinne enää kärrätä. Aina välillä sitä unohtaa itsekin, kuinka eri tavalla täällä Suomessa jätehuolto hoidetaan, kun vertaa vaikka moneen muuhun maahan.
PoistaVaihtopäät ovat kyllä huippu juttu! Ei missään nimessä kannata heittää hyvää tiskiharjaa tai sen vartta menemään, jos vanha toimii hyvin. Sehän se on kaikista ekologisinta, että käyttää vanhat tavaroita kunnes ne hajoavat.
Ja muovikin voi toimia jossain tavaroissa jopa paremmin kuin puu tai metalli. Moni esimerkiksi edelleen vannoo tuon muovisen tiskiharjan nimeen, koska ne ovat niin kestäviä. Nykyään niitä valmistetaan myös kierrätysmateriaaleista, mikä on mahtavaa :) -Ida
Hienoa❤️
VastaaPoista