8. marraskuuta 2021

Suuri kuukuppi-opas: näin onnistut ja käytät kuukuppia

Kuvat: Ida Tokola
Teksti: Ann-Christine Mäkelä &
Julia Degerth

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä
Kuvien Nomai-kuukupit saatu pr-lahjana

Julkaistu ensimmäisen kerran 2.9.2020






Kuukupin käyttö yleistyy valtavaa vauhtia, ja sitä mukaa myös kuukupin käyttäjien helpottuneet, hypettävät ja suosittelevat ulostulot lisääntyvät. Osalla kuukupin käyttö on alusta alkaen helppoa ja vaivatonta, kun taas osalla itselle sopivan tekniikan hiominen voi vaatia aikaa.

Tässä julkaisussa opit mitä kuukupin käytössä tulisi ottaa huomioon, miten kuukuppia käytetään ja mitä tehdä, jos alkumetreillä kokee erilaisia haasteita.


Tiesitkö?

Henkilö, jolla on kuukautiset keskimääräiset 40 vuotta, saattaa käyttää jopa 11 000 kertakäyttösuojaa elämänsä aikana (lähde: Sitra). Samalla ajalla kuukuppeja kuluu ainoastaan 4 kappaletta. 11 000 vs 4 - ero on valtava. Kuukuppi on siis ehdottomasti ympäristöystävällisin kuukautissuoja, ja siksi kokeilemisen arvoinen!   
Ekologisuuden  lisäksi kuukuppi on myös suotuisa kuukautissuoja emättimen tasapainolle: kuukuppi ei kuivata emätintä ja hiivatulehduksia on todennäköisesti paljon harvemmin kuukuppia käyttäessä, kuin imukykyisiä kuukautissuojia käyttäessä kokisi.





C-taittelu, eli niin sanottu sydäntaittelu.


Löydä oma kuukuppisi

Kuukuppeja löytyy nykyään myös ihan tavallisista isoista ruokakaupoista, pienemmistä erikoisliikkeistä sekä apteekeista. Netistäkin löytyy erilaisia luomu- ja hyvinvointikauppoja, joista voi tilata oman kuukupin kotiin. Kurkkaa esimerkiksi RuohonjuuriHouse of Organic, Hyvinvoinnin Tavaratalo, Biodelly, Twistbe ja PUR kauppa.

Suosittelemme ensisijaisesti kokeilemaan kotimaisia Luneten tai Nomain kuukuppeja.

Mallit ja koot vaihtelevat hieman merkkien välillä. Esimerkiksi Lunetella kokoja on kaksiPienempi ykkös-koko sopii useimmille ja isompaa kakkos-kuppia suositellaan mm. synnyttäneille sekä runsaille kuukautisille.

Nomailla koko on kolme: S-koon kuppia suositellaan nuorille tai niukkaan vuotoon, M-kokoa keskimääräiseen vuotoon ja L-kokoa runsaaseen vuotoon. Tämän jutun kuvissa näkyvät kupit ovat kokoa S (musta) ja M (kirkas).



Entä jos kuukuppi ei sovi minulle?

On olemassa tilanteita, joissa kuukuppi ei yksinkertaisesti ole vaihtoehto tai sovi käyttäjälleen toiveista ja halusta huolimatta. Taustalla voi olla niin henkiset kuin fyysiset esteet, eikä kuukuppia tällöin luonnollisestikaan tule käyttää. Vaikka kuukuppi onkin ympäristönäkökulmasta ihanteellinen vaihtoehto, on myös muita ekologisia vaihtoehtoja kuukautissuojiksi.

Harkitse esimerkiksi kestositeitä, menkkapikkareita tai luomupuuvillaisia ja kemikaaleilla vahvasti käsittelemättömiä kertakäyttösiteitä.

 


Kolmiotaittelu.


Näin kuukuppi laitetaan paikalleen

Kuukuppi laitetaan paikalleen erilaisia taittelutekniikoita hyödyntäen. Kokeile erilaisia löytääksesi itsellesi parhaiten sopivan tavan.

Taita siis kuppi pienemmäksi ja laita se kuukupin aukko edellä emmättimen sisään. Kun kuppi on oikeassa paikassa, aukeaa taitos itsestään ja kuppi palaa alkuperäismuotoonsa, muodostaen samalla tyhjiön emättimen sisään. Näin kuukautisveri valuu itse kuppiin ja kuppi pysyy paikoillaan.



Leikkaa antenni

Voit leikata antennin lyhyemmäksi niin halutessasi, esimerkiksi jos antenni tuntuu ikävältä kuukupin ollessa paikallaan. Antennin tarkoitus on antaa tukea ja auttaa kuukupin paikalleen asettamisessa, mutta ei ole välttämätön. Mukavuus ennen kaikkea!


Kuukuppi ja kierukka ne yhteen soppii

Moni miettii ymmärrettävästi, voiko kierukkaa ja kuukuppia käyttää samaan aikaan. Molemmat asettuvat kuitenkin aivan omille paikoilleen, kierukka kohtuun ja kuukuppi emättimeen, eli tämä ei ole este. Joskus kierukan langat saattavat olla pitkät ja koskettaa kuukuppia: tällöin kierukan langat kannattaakin pyytää lyhennettävän asennuksen yhteydessä tai gynellä. On kuitenkin todella tärkeää että kuukuppi poistetaan oikein rikkomalla tyhjiö, katso ohjeet alta!





Näin kuukuppi poistetaan

Pyri tyhjentämään kuukuppi aina vessassa käynnin yhteydessä, ja vähintään 12 tunnin välein.

Tunnustele sormin, missä kuukuppi on, liu'uta sormi kupin reunaa pitkin ja paina reunaa kevyesti kasaan sormellasi, jotta kupin tyhjiö rikkoutuu. Ota kiinni kuukupin kuppiosasta ja avita poistoa ponnistamalla kevyesti samaan aikaan, kun vedät kuppia ulos. Tyhjennä sisältö WC-pönttöön.

Tyhjiön purkaminen on tärkeää, jotta saat kuukupin poistettua miellyttävästi. Älä vedä kuukuppia antennista, sillä kuukuppi pysyy tyhjiön ansiosta paikallaan imukupin tavoin. Jos koet kuukupin poistamisen vaikeaksi, voit istua kyykkyyn ja ponnistaa kevyesti.

Älä hätäänny ellet heti onnistu. Esim. aamuisin saatat huomata kuukupin kulkeutuneen melko ylös emättimessä, eikä kuukuppi silloin välttämättä tule ulos yhtä helposti kuin päivisin. Oikean poistotekniikan opittuasi, on kuukupin poistaminen helppoa.



Kuukupin peseminen

Ennen ensimmäistä käyttöönottoa, pese kuukuppi sille tarkoitetulla pesuaineella, huuhtele hyvin ja keitä 20 minuuttia runsaassa vedessä (pohjaan palamisen välttämiseksi). 

Huuhtele kuppi poistamisen jälkeen ensin kylmällä vedellä puhtaaksi, ja sen jälkeen vielä lämpimällä vedellä. Pyri puristamaan vettä myös yläreunan reikien läpi ja venyttele niitä tarvittaessa hieman. Aseta kuukuppi takaisin paikalleen jos kuukautiset eivät ole päättyneet. Käytä halutessasi myös kuukupille tarkoitettua puhdistusainetta.

Kuukuppi tulee myös steriloida aina ennen ja jälkeen kuukautisten, keittämällä sitä 10 minuuttia runsaassa vedessä. Voit käyttää erillistä kattilaa niin halutessasi, mutta se ei ole missään nimessä välttämätöntä, kunhan kattila on puhdas eikä siinä ole ruoan- tai tiskiaineen jäämiä, jotka voisivat tarttua kuukuppiin.

Säilytä kuukuppia omassa säilytyspussissaan seuraaviin kuukautisiin asti.


Vältä värjäymät

Veri jättää helposti värjäymiä tekstiilien tavoin myös kuukuppiin. Tämän takia on tärkeää ensin huuhdella veri pois kylmällä vedellä, sillä kuuma vesi saattaa polttaa veren kuukupin pintaan. Käyttämällä kylmää vettä, kuukuppisi pysyy freesinä pidempään.

Jo syntyneet värjäymät saat haalistettua kuukupista asettamalla kuukupin päivänvaloon päivän ajaksi (ei kuitenkaan suoraan auringon paahteeseen).



Kuukuppi check-list:


1 Valitse oikea kuukupin koko esim. riippuen vuodon määrästä.
2 Keitä kuukuppia erillisessä kattilassa 20 minuuttia ennen ensimmäistä käyttöä tai 10 minuuttia jos olet käyttänyt samaa kuppia jo ennestään.
3 Aseta kuukuppi paikalleen emättimeen valitsemasi taittelutekniikan avulla.
4 Tyhjennä kuppi WC-pönttöön vähintään joka 12 tunti, mieluummin useammin.
5 Huuhtele kuukuppia tyhjennyksen jälkeen kylmällä vedellä ja sen jälkeen vielä lämpimällä.
6 Muista keittää kuppia 10 minuuttia kuukautisten jälkeen ja säilytä esim. mukana tulevassa säilytyspussissa.





Käytätkö sinä kuukuppia?
Jaa parhaat kuukuppivinkkisi alle!



PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU

Osallistu keskusteluun

  1. Sain vasta todella hyvän vinkin kuukupin käyttöön. Minulla jäi aiemmin todella monesti tunne, että kuppi on huonosti paikallaan ja tunsin ikään kuin paineen tunnetta. Minulle neuvottiin vielä pyöräyttämään kuukuppia asennuksen yhteydessä ja tämän tehtyäni en ole enää kokenut, että se jäisi huonosti paikalleen. 😊

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitos kommentista! Pahoittelen myöhäistä vastausta, lähdin mökille neljäksi päiväksi :) mutta hei loistavaa! Tuohan on todella hyvä vinkki, itse koen aina välillä ettei kuppi heti löydä paikkaansa joten tuota voisi olla hyvä kokeilla! Kiitos sulle <3 / Julia

    VastaaPoista
  3. Olen itse aloittanut kuukupin käytön, ja vaikka olenkin lukenut ihan jokaisen sivun ja käyttöohjeen läpi, kokeillut kaikki asnenot ja taittelut mut en vaan oikein osaa tai ymmärrä tämän käyttöä sitten ollenkaan. Laitto joko sattuu tai en saa kuppia yhtään sisään tai molempia. Kuppi juuri ja juuri menee runnomalla kokonaan sisään ja kun se avautuu, se valuu puoliksi ulos joten ei todellakaan ole mitenkään mukavan tuntuinen tai edes toimiva kun usein vuotaa vielä ohikin :( En uskalla lähteä kotoa pois menkkojen aikaan ollenkaan, koska kuppia täytyy korjata joka 10 minuutti (joka ei auta koska joka kerta käy sama juttu). Kyseinen ongelma oli sama tamponien kanssa joita en parin kokeilun jälkeen ikinä enää käyttänyt. Kohta pitää varmaan haudata toiveet siitä että vois vain unohtaa menkat ja kärsiä siteiden kanssa jotka nekään ei ole yhtään mukavan tuntuiset päällä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, onpa tosiaan hankalan kuuloinen tilanne. Jos on niin, että olet kokeillut kaikenlaiset niksit ja taittelut, eikä asettaminen vain onnistu, voi hyvin olla ettei kuukuppi, tamponit yms. ole toimiva ratkaisu sinun fysiologialle. Oletko keskustellut asiasta gynekologin kanssa? Hän voisi osata kertoa, mistä tämä sinun kohdallasi johtuu.

      Mutta tärkeimpänä: älä ota kuukautissuojista turhaan painetta ♥ Vaihtoehtoja löytyy paljon ja sinullekin sopiva vaihtoehto löytyy varmasti. Oletko kokeillut esim. Vuokkosten bio suojia (ei hiosta kuten perus siteet) tai menkkapikkareita?

      Poista

© Luonnonkaunis. Design by FCD.