Villaneuleen kausihuolto, pesu ja säilyttäminen
Villavaatteen kausihuoltoon lukeutuu niin puhdistaminen, nukan poisto, harjaaminen kuin höyryttäminen. Mikäli haluat pakata paksut talvineuleet keväällä varastoon säilöön, voit seurata näitä askelia, joilla saat neuleet säilymään hyvässä kunnossa.
1 Pese hellävaroen
Villavaatteet kannattaa puhdistaa ensisijaisesti tuulettamalla ja poistamalla pienet tahrat paikallisesti. Vaate pestään vasta silloin kun se on oikeasti likainen tai tuoksuu ikävälle.
Tiesitkö, että villaneuleen pesuväli voi olla useita kuukausia, harvakseltaan käytetyllä neuleella jopa vuosia?
Tarkista aina pesuohjeet neuleen materiaalilapusta. Yleisesti ottaen neuleet pestään viileässä (maksimissaan 30 asteisessa) vedessä käsin tai pesukoneen hieno-ohjelmalla. Ohjeet ja mielipiteet käsipesun tai konepesun paremmuudesta vaihtelee suuresti tapauskohtaisesti. Alta löydät ohjeet kumpaankin tapaan.
Käytit sitten käsipesua tai konepesua, valitse pesuun mieto, villalle tarkoitettu pesuaine, kuten Arelan ekologista villanpesuainetta.
Käsinpesu
Mikäli neuleessa on tahroja, käsittele ne ennen pesua miedolla puhdistusaineella, kuten sappi- tai marseillesaippualla. Kostuta tahrakohta ja käytä tarvittaessa pesuaineen levitykseen pehmeää hammasharjaa. Huuhtele käsitelty kohta viileällä vedellä.
Valmista sitten pesuvesi laskemalla vatiin tai ammeeseen viileää vettä ja villalle tarkoitettua nestemäistä pesuainetta. Käännä neule nurin ja laske se astiaan. Painele neuletta kevyesti vedessä, mutta vältä kovaa hankausta ja kiertämistä. Villa puhdistuu nopeasti, joten pesuvaiheeseen ei kulu kauaa aikaa.
Kaada sitten pesuvesi pois ja laske astiaan uudestaan samanlämpöistä, puhdasta vettä. Huuhtele neule näin niin monta kertaa, kunnes pesuvesi kirkastuu.
Puristele varovasti neuleesta ylimääräinen vesi pois (älä kuinkaan väännä) ja nosta vaate sitten kuivan pyyhkeen päälle. Kierrä neule pyyhkeen sisään hetkeksi, jotta suurin osa vedestä imeytyy siihen. Nosta neule sitten tasaiselle alustalle kuivumaan. Voit laittaa esimerkiksi uuden puhtaan pyyhkeen pyykkitelineen päälle ja nostaa neuleen sen päälle tasokuivamaan. Muotoile neule omaan muotoonsa ennen kuivatusta.
Konepesu
Villaneuleet voi usein pestä myös pyykinpesukoneen villanpesuohjelmalla, joka saattaa uusissa pesukoneissa olla ohjelmasta ja käsinpesijästä riippuen jopa käsipesua hellävaraisempi pesutapa. Konepesu voi olla hyvä erityisesti suurille ja paksuille neuleille, joiden käsinpesu on vaikeaa.
Pyri pesemään villavaate aina pesupussissa, joka suojaa villavaatetta nyppyyntymiseltä ja nirhaumilta pesukoneessa liikkuessaan. Mikäli käytät pesupussia, varmista, että pesupussi on riittävän iso. Villavaatetta ei koskaan tule runnoa ahtaaseen pussiin - tällöin parempi tapa on pestä vaate vapaasti koneessa tai käsin.
Tutustu aina ennen pesua huolellisesti oman pesukoneen käyttöohjeisiin ja tarkista miten hienopesuohjelmaa käytetään. Mikäli pesukoneesi käyttöohje on hukkunut, löydät sen todennäköisesti netistä kirjoittamalla hakukoneeseen koneen tarkan mallin ja sanan 'manual'.
Säädä pesuohjelman lämpötila mahdollisimman pieneksi ja linkouskierrokset alas. Kannattaa huomioida, että villa tarvitsee puhdistuakseen paljon vettä, joten älä täytä konetta liian täyteen. Yksi tai kaksi neuletta kerrallaan on yleensä sopiva määrä tavallisen pesukoneen rumpuun.
Jos neule on konepesun jälkeen litimärkä, rullaa se kuivan pyyhkeen sisään ja imeytä ylimääräinen vesi pyyhkeeseen. Asettele neule rullauksen jälkeen kuivumaan tasoon, esimerkiksi kuivaustelineen päälle, johon on asetettu päälle uusi kuiva pyyhe. Muotoile neule omaan muotoonsa ennen kuivatusta.
2 Poista nypyt nukkakamman avulla
Lähes kaikki kovassa käytössä olevat villaneuleet nyppyyntyvät joskus. Nukkatuppoja muodostuu erityisesti alueille, joissa kankaaseen kohdistuu hankausta. Tällaisia kohtia ovat etenkinn helmat ja hihansuut, kainaloiden alue, sekä kohdat joissa esimerkiksi laukun remmi liikkuu.
Nyppyyntyminen ei kerro suoraan vaatteen laadukkuudesta, vaan 100% villaneulos voi nyppyyntyä yhtä lailla kuin keinokuitujakin sisältävä neulos. Aidosta villaneuleesta nyppyjen poistaminen on kuitenkin helpompaa kuin esim. paljon akryylia sisältävästä vaatteesta.
Nypyt vaikuttavat neuleen yleisilmeeseen ja siisteyteen, joten Effi suosittelee opetelemaan neuleen siistimistä Kentin vaateharjan ja Arelan nukkakamman avulla. Ennaltaehkäisy on nyppyjen syntymisen kannalta merkittävää, joten yritä ottaa villaneuleen säännöllinen harjaaminen tavaksi.
Moni hämmästyy ensimmäisellä huoltokerralla kun näkee neuleensa muuttuvan sen ansiosta lähes uudenveroiseksi. Kannattaa siis antaa vanhalle nukkaiselle lempineuleelle uusi mahdollisuus ja kokeilla, miltä se näyttää villakammalla käsittelyn jälkeen.
Havainnollistaakseen kausihuollon vaikutusta, suoritti Effi perusteellisen kausihuollon PUF-kolleegansa Matin kovalla käytöllä olleelle Marimekon villaneuleelle. Katso ennen ja jälkeen -kuvat alta - uskoisiko tuota edes samaksi?
Nukan poisto nukkakammalla
Aseta neule tasaiselle alustalle tai pingota se tyynyn päälle syliisi. Käy nukkaiset kohdat huolellisesti läpi nukkakamman avulla liikuttamalla kampaa neuleen pinnalla silmukoiden suuntaisesti. Aloita kampaaminen kevyesti ja lisää tarvittaessa painetta, kunnes nypyt irtoavat. Karkeille, ilmaville ja pörröisille villaneuloksille, kuten mohairneuloksille, sopii paremmin Swater Stone -nukkakivi, mikä irrottaa nypyt tehokkaasti.
Kuten ylläolevasta kuvasta näet, irtoaa neuleesta nukan poiston yhteydessä paljon kuituja. Runsas nukan poisto ohentaa pitkällä aikavälillä neuletta, joten Effi korostaa jälleen erityisesti ohuiden neulosten säännöllistä ennaltaehkäisevää siistimistä harjaamalla, jolloin nyppyjä ei pääse syntymään yhtä paljon. Harja siloittaa kuidut ja vähentää nyppyjen syntymistä, kun taas nukkakampa poistaa jo muodostuneet nypyt ja irtokuidut.
Markkinoilla on myös elektronisia nukkaleikkureita, jotka leikkaavat nypyt vaatteen pinnasta, ja soveltuvat paremmin keinokuituisten neulevaatteiden siistimiseen. Tällaisen leikkurin kanssa on kuitenkin noudatettava suurta varovaisuutta, jottei se tee vaatteeseen reikää.
Vinkki! Mikäli olet epävarma nukkakamman tai -kiven sopivuudesta neulevaatteellesi, voit kokeilla sitä varovasti pienelle alueelle neuleen nurjalla puolella.
Effi työstää mohairneuletta hohkakivestä valmistetulla nukkakivellä.
3 Harjaa ja höyrytä neule siistiksi
Harjaa neule nypynpoiston jälkeen vielä läpi pehmeällä vaateharjalla. Tämä silottaa kampaamisen jälkeen mahdollisesti pörröiseksi jääneet neuleet kuidut, ja poistaa siitä pölyä ja irronneita kuituja. Sumuta neuleen päälle tarvittaessa vähän vettä, jotta pöly irtoaa paremmin.
Viimeistele neuleen kausihuolto höyrytyksellä, joko vaatehöyrystimellä tai silitysraudan höyrytoiminnolla. Höyrytys silottaa neuleen huidut ja puhdistaa neuletta pesujen välillä. Höyrytyksen jälkeen kostean villan tuoksu voi vahvistua hetkeksi, mutta tuoksu häviää neuleen kuivuessa. Jätä vaate siis kuivumaan henkarille höyrytyksen jälkeen.
Höyryttäminen silitysraudalla
Ellet omista vaatehöyrystintä, voit höyryttää villavaatteen myös silitysraudan höyrytoiminnolla. Älä laske silitysrautaa villaneuloksen lähelle, vaan pidä silitysrautaa kädenmitan päässä neuleesta. Voit myös asettaa villaneulokselle sitä suojaavan ohuen harsokankaan.
4 Säilö viikattuna ja suojaa tarvittaessa tuholaisilta
Pitkään henkarissa pitäminen voi venyttää neuletta epätoivotulla tavalla, joten neulevaatteet säilytetään aina ilmavasti viikattuna. Pitkäaikaisessa säilytyksessä voit halutessasi käyttää silkkipaperia laskosten välissä tukemaan neuletta ja imemään kosteutta.
Varastosäilytyksessä, erityisesti tekstiilituholaisten ollessa riski, tiiviisti suljettava muovipussi tai -laatikko ovat paras tapa säilöä tekstiilit. Tällöin on kuitenkin varmistettava, että säilytykseen menevät vaatteet ovat puhtaita ja kuivia homehtumisen ehkäisemikseksi.
Mikäli asut vanhassa talossa ja pelkäät teksiilituholaisten riskiä, voit torjua niitä ennakkoon pitämällä varastotilat siistinä ja pitämällä neuleiden säilytyspaikkassa kuivattua laventelia, punaseetripuupaloja tai seetripuuöljyä. Varmista kuitenkin, etteivät punaseetripuun palat kosketa neuleita, sillä niistä voi irrota öljyä vaatteeseen.
Vinkki! Tekstiilituholaisiin ja niiden torjuntaan kannattaa varotoimeksi tutustua etukäteen. Näin tiedät miten toimia, jos joskus löydät kotoasi ötököitä. Tutki aina varastossa olleet ja kirppikseltä ostetut vaatteet huolellisesti hyönteisten tekemien reikien varalta.
Lukusuositus: Outi Les Pyy - Kodin tekstiilituholaiset
Osallistu keskusteluun!