Ohjaus: Ida Tokola & Ann-Christine Mäkelä
Vastuullisiin valintoihin pyritään nykyään entistä useammin arkipäiväisten valintojen kautta. Ei ole lainkaan epätavallista nähdä ihmisten tarkastelevan ruokakaupoissa, onko tuotteessa esimerkiksi palmuöljyä tai onko pakkaus kierrätettävissä. Tämä tarkastelu tapahtuu monella silmälasit päässä, mutta ajatus vastuullisuudesta silmälasien tai piilolinssien parissa on täysin uusi. Siispä keräsimme teille tietopaketin silmälasien ja piilolinssien oikeaoppisesta kierrätyksestä!
Käythän kurkkaamassa myös uusien silmälasien osto-oppaamme, jos olet harkitsemassa lasien vaihtoa.
Silmälasit ovat useimmille lääketieteellinen tarve ja välttämättömyys. Teoriassa linssit ovat vain pala läpikuultavaa muovia, mutta käytännössä ne toimivat elämänlaatua huomattavasti parantavana varusteena. Valitettavasti kuitenkin vanhoista silmälaseista 79% jää kierrättämättä, ja käytetyistä piilolinsseistä jopa 16% päätyy viemäriin, nostaen mikromuovien riskiä vesistössä. Kierrättämällä silmälasisi ja piilolinssisi, vältät näiden materiaalien kuormittavan vaikutuksen ympäristölle.
Näin kierrätät silmälasisi oikein
Vanhat silmälasit saattavat jäädä pölyyntymään vessan kaappiin, koska moni ei tiedä miten ne tulisi kierrättää. Muoviset silmälasit on mahdollista lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Silmälasien linssit tai muovikehykset eivät kuulu muovinkeräykseen, vaan molemmat tulisi laittaa polttokelpoiseen jätteeseen.Harkitse kuitenkin näitä vaihtoehtoja,
ennen vanhojen lasien pois heittämistä:
1 Uudet linssit vanhoihin kehyksiin
Kaikista kestävin vaihtoehto on vaihtaa uudet linssit vanhaan kehyspariin täysin uusien silmälasien hankinnan sijaan. Vanhempien vanhoihin vintagelaseihin voi hankkia uudet sopivat reseptilinssit, jolloin valintasi huomioi niin tunnearvon, tyylin, kuin kestävän kehityksen. Voit myös etsiä käytettyjen kehyksien jälleenmyyjiä, tai kysellä kavereiltasi.
Silmälasireseptin muuttuessa on mahdollista tilata uudet linssit, jotka sitten hiotaan kehyksiin sopiviksi. Tarkista kuitenkin mistä tilaat linssisi, ja voiko haluamiisi kehyksiin valmistaa ja asentaa reseptilinssejä. On myös otettava huomioon kehyksen kunto ja se, että kestääkö se uusien linssien asennuksen. Monet optikkoliikkeet tarjoavat linssien vaihtoa vanhoihin kehyksiin, joten suosittelemme ottamaan liikkeisiin yhteyttä kaikkien mahdollisten kysymysten kanssa.
Naarmuuntuneet tai haljenenet linssit voi vaihtaa uusiin.
2 Huollata vanhat silmälasit
Rikkinäisiä, vääntyneitä, naarmuuntuneita tai kulahtaneita silmälaseja on mahdollista huollattaa eri optiikkaliikkeillä pilkkahintaan. Koska lasit ovat kallis investointi, haluamme ehdottomasti varmistaa niille pitkän käyttöiän - ovathan ne meille arvokkaat niin terveyden kuin tunteiden tasolla! Muoviset (asetaatti) kehykset pystyt myös huollattamaan kuntoon kotikonstein kiillottamalla ne oliiviöljyllä. Öljy kirkastaa muovia ja poistaa harmaantuneita kohtia.
Kysy lähimmistä optiikkaliikkeistäsi, ovatko lasisi tai linssisi huollettavissa. Normaaleihin huoltotoimenpiteisiin lasketaan esimerkiksi kehysten taivutus, nenätyynyjen vaihto tai ruuvien kiristely.
3 Lahjoita vanhat kehyksesi rekvisiitaksi
Päiväkodit, peruskoulut ja teatterit ottavat vastaan vanhoja kehyksiä asusteiksi leikkeihin ja esityksiin. Vanhat kehykset voi lahjoittaa teatteriin asusteiksi tai päiväkoteihin lasten leikkeihin. Voit myös säästää vanhat lasit itsellesi esimerkiksi halloweenia, tai vappua varten. Varmista kuitenkin, että irroitat henkilökohtaiset reseptilinssit kehyksistä ennen kuin lahjoitat eteenpäin!
4 Silmälasikeräys
Vanhoja rikkinäisiä ja ehjiä silmälaseja vastaanottaa jatkuvasti Specsavers, Silmäasema, sekä SYNSAM. SYNSAM lähettää kierrätetyt silmälasit jauhettavaksi ja valmistettavaksi uusiksi silmälaseiksi yhteistyössä EOE:n kanssa. Spescavers kierrättää muovikehykset ja linssit Lappeenrannassa sijaitsevalle tuotantolaitokselle, jossa niistä valmistetaan uusia tuotteita, kuten kuormalavoja tai terassilaattoja. Metallikehykset päätyvät kierrätykseen ja teollisuuden raaka-aineeksi.
Kierrätyskampanjoissa, joita optiikkaliikkeet järjestävät lähetetään hyväkuntoisia silmälaseja kehittyviin maihin. Huonokuntoisimmat silmälasit kierrätetään, ja niiden materiaalit päätyvät uudelleenkäytettäväksi teollisuudessa – joko uusina silmälaseina, tai muina käyttötavaroina.
5 Säästä itsellesi varalasit
Kotikäyttöön, reissulle, tai tilanteisiin, jossa lasit voivat mennä rikki tai sotkuisiksi, on hyvä säilyttää yhdet ehjät silmälasit, joilla näet edes kohtalaisesti.
Käytetyt piilolinssit lajitellaan polttokelppoiseen jätteeseen. Jätemäärää voit vähentää suosimalla pitkään käytettäviä piilolinssimalleja, jolloin käyttöaika jokaista piilolinssiparia kohden pitenee merkittävästi.
Piilolinssien käyttäjät tietävät piilolinssikoteloiden kanssa tuskailun, koska melkein jokaisen piilolinssinestepakkauksen mukaan kuuluu aina yksi kotelo. Tässä muutama esimerkki, miten voit hyödyntää piilolinssien ylijäämäkoteloita:
- Käytä matkoilla lääkkeiden, korujen, suuveden, tai muiden pikkujuttujen säilytykseen.
- Matkoille saat myös kätevästi shampoon ja hoitoaineen, meikkivoidetta, primeria, tai muitakin nestemäisiä ja voidemaisia tuotteita koteloon mukaan.
- Säilytä kotelossa pienet muistikortit ja SD-kortit.
- Jos nappikuulokkeiden kotelo häviää, tässä sinulle oiva hätävaihtoehto!
- Kotelot sopivat myös lasten nukketaloleikkeihin, tai sormimaalien säilytykseen.
"Todella vanhoissa silmälaseissa olevat reseptilinssit saattavat olla kokonaan lasia, mutta tämä kannattaa selvittää optikon kanssa."
VastaaPoistaSilmälasini ovat tuliterät - ja siitä huolimatta linssit ovat lasia. Olen aina (jo kymmenien vuosien ajan) valinnut rilleihin nimenomaan lasista valmistetut linssit, koska niihin on ollut mahdollista saada sellaisia erikoiskäsittelyjä, joita muovilinsseihin ei ole ollut tarjolla.
Tarkkuutta!
Tämä oli hyvä huomio, kiitos, kun huikkasit!
Poista