10. kesäkuuta 2021

Haaveissa parvekepuutarha? Näillä vinkeillä onnistut

Kaupallisessa yhteistyössä Orthex Group
Teksti ja kuvat: Ida Tokola


Harrastaakseen puutarhanhoitoa ei välttämättä tarvitse omistaa omaa pihaa tai viljelypalstaa. Myös monesta kodista löytyvä parveke muuttuu pienellä vaivannäöllä kauniiksi ja kukkivaksi kesäkeitaaksi. Perinteisten kesäkukkien lisäksi parvekkeella voi viljellä myös hyötykasveja, jotka antavat satoa pitkin kesää. Mikä olisikaan ihanampaa kuin napsia itsekasvatettuja salaatin lehtiä ja mansikoita parvekkeelta suoraan lautaselle?

Parvekeviljelyn voi aloittaa, vaikka olisikin aivan vasta-alkaja puutarhan hoidossa. Monet yrtit ja vihannekset viihtyvät hyvin parvekkeella ja saatat yllätyä, miten helppoa parvekeviljely lopulta onkaan. Jos kuitenkin vielä pohdit, mitä kannattaa ottaa huomioon parvekepuutarhuroinnissa, olemme koonneet yhteistyössä kotimaisen Orthexin kanssa tähän julkaisuun vinkit, joiden avulla onnistut parveketarhurina.





1  Tutki parvekkeen olosuhteet ja valitse sopivat kasvit

Ennen istutuspuuhiin ryhtymistä on hyvä tutustua huolellisesti omaan parvekkeeseen ja sen olosuhteisiin. Selvitä ainakin, mihin ilmansuuntaan parveke on ja millaiset sääolosuhteet siihen vaikuttavat. Milloin parvekkeelle paistaa aurinko ja tuuleeko parvekkeella voimakkaasti?

Myös parvekkeen rakenteet kannattaa huomioida. Talon seinästä ulkonevalle parvekkeelle todennäköisesti tuulee enemmäin kuin talon sisään upotetulla parvekkeella. Onko parvekkeen alaosa avoin, vai suojaako umpinainen alaosa kasveja auringolta ja tuulelta? Jos parveke on lasitettu, nouseeko lämpötila keskipäivällä kovin kuumaksi?

Hyvä uutinen on, että lähes jokaisella parvekkeilla on mahdollista viljellä kasveja, kunhan valitsee olosuhteisiin sopivat lajit ja tarjoaa niille mahdollisimman hyvät oltavat. Haastaviinkin olosuhteisiin on mahdollista keksiä kasvien kasvua helpottavia ratkaisuja. Tuuliselle parvekkeelle voi rakentaa tuulensuojan tai hyödyntää minikasvihuonetta. Eteläsuuntaisella kuumalla parvekkeella taas on tärkeää huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta ja varjostaa kasveja esimerkiksi verhoilla tai päivänvarjolla.

Mitkä kasvit sitten viihtyvät auringossa ja mitkä varjossa? Valitse näistä:

Aurinkoinen parveke

Hyötykasvit: mansikka, tomaatti, chili, munakoiso, pavut, kurkku, porkkana, peruna, kesäkurpista
Yrtit: basilika, timjami, salvia, tilli, rosmariini, meirami ja laventeli.
Kukat: pelargoni, marketta, daalia, petunia, tsinnia, samettikukka

Puolivarjoinen parveke

Hyötykasvit: salaatti, rukola, pinaatti, kesäkurpitsa, porkkana, retiisi, peruna, punajuuri, herne
Yrtit: basilika, minttu, tilli, persilja, rakuuna, ruohosipuli, sitruunamelissa
Kukat: pelargoni, marketta, daalia, petunia, samettikukka, orvokki

Varjoinen parveke

Hyötykasvit: salaatti, mangoldi, herne, punajuuri, retiisi
Yrtit: minttu, persilja, kirveli
Kukat: orvokki, muratti, verenpisara, harsotyräkki, lankaköynnös, begonia


Tuulinen parveke

Hyötykasvit: salaatti, rukola, pinaatti, pakchoi, porkkana, retiisi, peruna, punajuuri
Yrtit: rosmariini, timjami, salvia, mäkimeirami, ruohosipuli, persilja
Kukat: samettikukka, koristeheinät


Onko kaupungissa viljely turvallista? 

Monia mietityttää, onko kaupungissa ruuan viljely turvallista ilmansaasteiden vuoksi. On totta, että ilmansaasteet voivat kertyä pölynä parvekekasvien lehtien pinnalle. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin sanoa, ettei saasteiden pitoisuuksista kannata olla huolissaan, kunhan kasvikset pesee ja tarvittaessa kuorii ennen käyttöä. Mikäli parvekkeesi sijaitsee talon alimmassa kerroksessa vilkkaan autotien vieressä, kannattaa tietysti pohtia onko paikka hyötykasvien viljelyn kannalta ideaali. Silloin voi keksittyä vaikka kukkien kasvattamiseen.





2  Totuta kasvit parvekeoloihin vähitellen

Kasvatitpa kasvisi sitten itse siemenestä tai ostitpa taimet valmiina kaupasta, kannattaa kasvit totuttaa parvekkeen sääoloihin vähitellen. 

Aloita taimien ulkoilutus toukokuussa ilmojen lämmetessä. Anna kasvien nauttia ulkoilmasta ensin parin tunnin ajan ja lisää sitten vähitellen ulkoiluaikaa. Taimet kannattaa ensin pitää suojaisassa paikassa, jotta tuuli ja suora aurinko eivät pääse vahingoittamaan niitä. Totuta taimet vähitellen auringonvaloon, jotta ne eivät läkähdy ensimmäisillä ulkoilukerroillaan.

Lasitetulla parvekkeella on harvemmin pelkoa hallanvaarasta, mutta avoimella parvekkeella taimet on hyvä nostaa sisälle yöksi, jos lämpötila laskee kovin alas. Yleisesti sanotaan, että kun lämpötila pysyy yölläkin 10 asteessa, voi kasvit siirtää kokonaan ulos. Jotkut kasvit toki kestävät vähän viilempääkin säätä.

Suojaa kasveja kesän aikana ääriolosuhteilta. Jos tiedät, että luvassa on tuulta ja rankkasadetta, kannattaa kasvit nostaa sisälle suojaan. Lasitetulla parvekkeella on taas tärkeää huolehtia siitä, ettei lämpötila pääse nousemaan liian korkeaksi. Avaa parvekelasit ja varjosta kasveja tarvittaessa.

Parvekeviljelyssä on oikeastaan todella kätevää, että kasveja voi siirtää sisälle ja ulos sääolosuhteiden mukaan. Tarkkailemalla kasvejasi opit tunnistamaan, minkälaisia sääolosuhteita ne kestävät.






3  Suosi suuria altakasteluruukkuja

Parvekeviljelyssä pätevät pitkälti samat vinkit kuin viherkasvienkin hoidossa. Kasvit kannattaa istuttaa tilaviin, salaojitettuihin ruukkuihin laadukkaaseen multaan. Parvekkeella kannattaa suosia tavallista suurempia ruukkuja, joissa multa pysyy pitkään kosteana. Monet hyötykasvit myös tarvitsevat paljon tilaa kasvaakseen, mikä kannattaa ottaa huomioon kasveja ja ruukkuja valitessa. Esimeriksi runkotomaatit ja pavut tarvitsevat jopa 10 litran astian per taimi.

Yksi helpoimmista ratkaisuista parvekkeelle ovat suuret altakasteluruukut, joiden ansiosta kasveja ei tarvitse olla kastelemassa päivittäin. Altakastelu mahdollistaa puutarhurille myös kesämatkojen tekemisen, sillä kasvit pärjäävät kotona muutaman päivän ilman hoitoa.

Parvekkeella kannattaa kiinnittää huomiota kukkaruukkujen materiaaleihin. Erityisesti lämpimillä parvekkeilla kannattaa suosia perinteisten saviruukkujen sijaan muoviruukkuja, sillä ne pidättävät paremmin kosteutta. Muoviruukut ovat myös kevyempiä ja kestävämpiä, joten ruukkuja on helppo siirrellä tarvittaessa. 

Valitsin itse omalle parvekkeelleni ruukut kotimaisen Orthexin valikoimasta. Heidän Pauliina ja Eden -säiliöruukkunsa ovat kuin tehty paahteisen länsiparvekkeeni tarpeisiin. Ruukut ovat kevyitä, laadukkaan tuntuisia ja kaiken lisäksi kauniin näköisiä. Ja toisin kuin usein luullaan, altakasteluruukkuja voi löytää  myös todella kohtuulliseen hintaan. Orthexin valikoimassa on useita eri koisia ruukkuja, joiden hinnat pyörivät 5-30 euron välimaastossa.

Suosin sistuksessa paljon vaaleita luonnonsävyjä, joten päädyin valitsemaan parvekkeelleni useita valkoisia, eri kokoisia Pauliina-ruukkuja sekä yhden Eden-säiliöruukun. Valkoinen on käytännöllinen värivalinta kuumalle parvekkeelle, koska se ei kuumu yhtä paljon kuin tummat ruukut. Valitsin valkoisten ruukkujen kaveriksi yhden mustan parvekelaatikon, joka sopii värinsä puolesta paremmin parvekekaiteemme tummaan sävyyn.

Orthexin Pauliina ja Eden -ruukut sekä parvekelaatikot ovat ekologinen valinta parvekkeelle, sillä ne valmistetaan Suomessa kierrätysmuovista. Valkoisiin ja harmaisiin ruukkuihin muovi saadaan teollisuuden ylijäämänä, kun taas mustiin ruukkuihin voidaan käyttää myös kotitalouksien kierrätysmuovia. Jos siis olet joskus miettynyt, mihin kierrättämäsi muovipakkaukset päätyvät, niitä on voitu uusiokäyttää näiden altakasteluruukkujen valmistukseen! Orthex valmistaa monia muitakin kodintavaroita kierrätysmateriaaleista.

Altakasteluruukkuihin valitaan multaa, joka pysyy ilmavana. Usein altakastelumullissa on mukana turvetta tai hiekkaa, jotka läpäisevät hyvin vettä. Kasveja voi lannoittaa altakasteluruukussa varastolannoituksella tai lannoitepuikoilla.

Kun olet siirtänyt kasvit altakasteluruukkuun, kastele niitä ensin muutama viikko tavallisesti ylhäältä päin. Näin kasvi pääsee kasvattamaan rauhassa juuria, jotka ottavat vettä alhaalta päin. Altakasteluruukuissa on muutenkin hyvä kastella kasveja välillä ylhäältä päin ja pitää altakastelusta taukoa, jotta multa pääsee kuivahtamaan. Jos et ole varma paljonko altakastelusäiliössä on vettä, voit tarkistaa sen ruukun mukana tulevalla mittatikulla. 

Muiksi kasvualustoiksi parvekkeella voi kokeilla erilaisia kasvusäkkejä ja viljelylaatikoita. Kasvusäkkeihin on varattu valmiiksi kasveille sopivat kasvualusta ja lannoitteet, joiden avulla ne selviävät lähes koko kasvukauden ilman lisälannoitetta. Ne ovatkin helppo valinta aloittelevalle puutarhurille.






4  Hyödynnä parvekkeella tila lattiasta kattoon

Pienellä parvekkeella kannattaa hyödyntää luovasti erilaisia tilaratkaisuja. Saat lisätilaa korkeussuunnassa, kun suosit erilaisia hyllyjä ja amppeleita. Voit myös hankkia erilaisia tukia ja säleikköjä, joihin voi laittaa kasvamaan köynnöstäviä kasveja, esimerkiksi papuja ja herneitä.

Omalla parvekkeellani olen hyödyntänyt korkeaa tilaa hankkimalla parvekkeelle hyllykön. Parvekkeellani on myös kapeat ikkunalaudat, jolle saan juuri ja juuri ujutettua kätevästi Orthexin altakastelevan parvekelaatikon. Parvekelaatikko on sopiva kasvuastia yrteille ja kesäkukille, jotka eivät vaadi suurta tilaa kasvaakseen.





5  Suosi kumppanuuskasveja 

Hyötykasveja viljellessä kannattaa tutustua myös kumppanuuskasveihin. Tämä tarkoittaa sitä, että monet kasvit hyötyvät toisten kasvien länsäolosta. Kasvit voivat esimerkiksi suojata toisiaan tuholaisilta tai parantaa maaperää. Parvekkeella kumppanuuskasvien tuntemus auttaa säästämään tilaa, sillä joitain kasveja voi istuttaa samaan ruukkuun.

Itse olen hyödyntänyt kumppanuuskasvitietoa esimerksi tomaattien ja yrttien kohdalla. Tomaatti ei nimittäin häiriinny siitä, että sen juurelle istuttaa muutaman yrtin. Basilika ja persilija ovat hyviä kavereita tomaatille, koska ne torjuvat tuholaisia ja parantavat tomaattien makua. Samettikukka taas on suosittu kaveri lehtikaalille, sillä sen tuoksu karkottaa kaaleja syöviä hyönteisiä.

Kumppanuuskasvien lisäksi kasveilla on myös lajeja, joiden kanssa ne eivät tule hyvin toimeen. Nämä kannattaa tarkistaa, ennen kuin istuttaa suin päin kasveja samaan ruukkuun. Eri lajeja valitessa kannattaa ottaa myös huomioon se, että jotkut kasvit levittäytyvät mielellään koko ruukkuun syrjäyttäen lopulta muut kasvit. Helposti leviäviä lajeja ovat esimerkiksi mintut, sitruunamelissa, timjami ja mäkimeirami. Ne kannattaakin istuttaa aina omaan ruukkuunsa.





6  Korjaa satoa usein

Yrtit ja hyötykasvit pitävät siitä, että niiden satoa korjaa usein. Valmiit hedelmät ja pitkiksi kasvaneet varret nimittäin vievät kasvilta energiaa. Yrttejä voi napsia vaikka päivittäin ruuan sekaan tai iltateeksi. Leikkaamisen ansiosta varret haarautuvat ja saat vielä tuuheammat yrttipuskat. 

Nopeakasvuisia vihanneksia kuten retiisejä ja erilaisia salaatteja voi viljellä useaan otteeseen kasvukauden aikana. Istuta siemeniä multaan muutaman viikon välein, niin saat tasaisesti satoa läpi kesän.




 Toivottavasti sait tästä jutusta vinkkejä oman parvekepuutarhan perustamiseen. Nautinnollisia hetkiä puutarhanhoidon parissa!






Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.