7. heinäkuuta 2021

Luontomatkailua Saimaalla - Osa 1: Punkaharju

Kaupallisessa yhteistyössä Luonto-Saimaa -hanke ja Visit Savonlinna

Teksti: Ida Tokola
Kuvat: Ida Tokola ja Sami Lindfors


Me Luonnonkauniissa liputamme lähimatkailun nimeen ja tavoitteenamme on jakaa tietoutta vastuullisesta matkailusta, sekä kotimaan ihanimpia matkakohteita kanssasi. Tällä kertaa Luonnonkauniin Ida lähti tutustumaan Punkaharjun seudun kauniisiin luontomatkakohteisiin yhdessä Luonto-Saimaa -hankkeen kanssa. 

Luonto-Saimaan tavoitteena on tehdä Saimaan alue tunnetuksi luonto-, kulttuuri-, ja hyvinvointimatkailun keskittymänä niin kansallisesti, että kansainvälisestikin. Upeasta luonnostaan tunnettu Saimaa ansaitsisikin saada enemmän huomiota monipuolisena matkailukohteena. Me ihastuimme täysin Saimaaseen tällä Luonto-Saimaa -hankkeen järjestämällä kolmen päivän matkalla. Toivottavasti sinäkin saat matkajutuistamme vinkkejä omille Punkaharjun ja Savonlinnan retkillesi!

Lue lisää: Luontomatkailua Saimaalla - Osa 2: Matkavinkit Savonlinnaan



Saapuminen Saimaalle


Savonlinna ja Punkaharju sijaitsevat noin neljän tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Jyväskylän suunnasta matkaa kertyy kolmisen tuntia. Omalla autolla liikkuminen ei ole välttämätöntä, vaan sekä Punkaharjulle että Savonlinnaan pääsee kulkemaan myös ekologisesti junalla ja bussilla. Me lähdimme tällä kertaa reissuun autolla, mikä mahdollisti nopeammat siirtymät eri kohteidemme välillä.

Ajomatka kohti Punkaharjua on elämys jo itsessään. Helsingistä päin ajaessa matkalle osuu useita kiinnostavia kohteita ja suloisia pysähdyspaikkoja kuten Iloisen Pässin maalaispuoti ja Parikkalan patsaspuisto. Punkaharjun lähestyessä vesistöt ympäröivät maantien ja vatsanpohjassa alkaa tuntua kutkuttava odotus - pian ollaan perillä!






Majoitusta satumetsän keskellä - Hotelli Punkaharju


Auton kaartaessa Punkaharjun Harjutielle suumme loksahtavat auki. Olemme päätyneet keskelle satumetsää. Tien molemmin puolin kohoaa harjun kumpareita ja korkeita mäntyjä. Näemme kyltin Hotelli Punkaharjun pihatielle ja käännämme automme näyttävän, vaaleanpunaisen kartanon pihaan. 

Saamme viettää ensimmäisen yömme Punkaharjulla Saimi Hoyerin emännöimässä Hotelli Punkaharjussa. Ennen Punkaharjun Valtionhotellina tunnettu hotelli on Suomen vanhin edelleen majoituskäytössä oleva majoitusliike. Hotellissa on päärakennuksen 11 huoneen lisäksi mahdollista yöpyä erillisen Keisarinnan huvilan huoneissa sekä rannassa sijaitsevissa metsähuoneissa. Meille on varattu Herrasväki Duberg -niminen sviitti Keisarinnan huvilasta, joka sijaitsee pienen kävelymatkan päässä päärakennuksesta.

Vaikka Hotelli Punkaharjussa ei yöpyisikään, sen ravintola ja pihapiiri ovat ehdottomasti tutustumiskäynnin arvoisia. Vierailijoiden ja majoittujien käytössä ovat muun muassa rantasauna, vierasvenelaiturit, tenniskenttä, uimaranta ja paikallistuotteita myyvä puoti.

Koska olemme saapuneet lounasaikaan, siirrymme sisäänkirjautumisen jälkeen nauttimaan Hotelli Punkaharjun kolmen ruokalajin lounaasta. Lounas on aurinkoisena kesäpäivänä niin suosittu, että pöytä kannattaa varata etukäteen. Ravintolan menua on ollut suunnittelemassa villiruokaan erikoistunut Sami Tallberg. Lounaallakin saamme nauttia villivihannesten tähdittämistä lähiruoka-annoksista. Mieleen jäävät erityisesti ihanan raikkaat, jaettavat alkuruuat. Maukas lehtikaalipesto, pehmeä burrata ja grillattu kesäkurpitsa vievät kielen mennessään.




Retkeilyä kansallismaisemissa


Reilun parin kilometrin päässä Hotelli Punkaharjusta sijaitsee myös toinen mainitsemisen arvoinen majoituskohde Punkaharjulla, Hotelli Kruunupuisto. Kruunupuisto tarjoaa monipuolisia matkailu- ja hyvinvointipalveluita ja se sijaitsee niinikään upealla paikalla järven rannalla. 

Me suuntaamme lounaan jälkeen Kruunupuistoon pyöräilemään. Saamme hotellin vuokraamosta käyttöömme sähköavusteiset fat biket, sekä opastuksen lähialueen pyöräreitteihin. Meille suositellaan muun muassa upeaa seitsemän hehtaarin kokoista Laukansaaren puulajipuistoa, mutta päädymme aikataulusyistä tekemään pienemmän lenkin Harjutien maisemissa helppokulkuista Topeliuksen luontopolkua pitkin. 

Sähköavusteisten fat bikejen käyttö osoittautuu odotettua helpommaksi - ja hurjan hauskaksi. Alkukankeuden jälkeen vauhdin huuma innostaa niin, että pyöräretkeä ei malttaisi lopettaa lainkaan. Sähkö helpottaa ylämäkien polkemista niin, ettei pyöräilystä väsy yhtä nopeasti kuin tavallisilla polkupyörillä ajaessa.






Päätämme pyöräretken Inkeritalon vohvelikahvilalle, joka sijaitsee rannassa hotellin läheisyydessä. Kauniissa vanhassa puutalossa voi järjestää juhlia ja näin kesäisin se toimii myös suosittuna kahvilana. Valitsemme listalta suositut mansikkavohvelit vanlijajäätelöllä. Liekö syynä pyöräilyn tuoma hurmos, mutta vohvelit maistuvat kahvilan terassilla taivaallisen hyviltä. 

Laukansaaressa vieraillessa kannattaa piipahtaa myös samoilla kulmilla sijaitsevalla Aseman Taidelaiturilla. Vanhassa Jugend-tyylisessä asemarakennuksessa järjestetään vaihtelevia taidenäyttelyitä kesäisin. Aseman vehreässä pihapiirissä riittää tutkittavaa pidemmäksikin aikaa. Paikka on taatusti myös perheen pienimpien mieleen.




Metsäkylpyjä ja villiruokaillallisia


Hotelli Punkaharju järjestää kesäisin runsaasti erilaisia tapahtumia. Aktiviteetteja löytyy varmasti jokaiseen makuun aina konserteista sieniretkiin. Me pääsemme kokemaan hotellin tilusten metsäiseen tunnelmaan sopivan meditatiivisen metsäkylvyn sekä Wine in the woods -viininmaistelun

Hotellin isännän Tero Vänttisen vetämä metsäkylpy on saanut vaikutteita Japanista, jossa metsässä tehtävät meditaatitio- ja hiljentymisharjoitukset ovat nousseet suureen suosioon. Suomessa moni varmasti harrastaa tiedostamattaankin metsäkylpyjä, sillä käytännössä se tarkoittaa vain ajan viettämistä metsässä. Saadakseen nauttia metsän parantavasta voimasta kannattaa meditatiivisen metsäkylvyn aikana pyrkiä aidosti pysähtymään hetkeen ja tunnustella metsää eri aistien varassa aivan uudella tavalla.

”Parasta mitä voit tehdä, on pysähtyä. Nauttia kansallismaisemista, antaa kaikkien aistien aueta, tunnustella omia tuntemuksia, kävellä ehkä hetki paljain jaloin, antaa luonnon hoitaa ja hoivata.” Tero Vänttinen, Hotelli Punkaharju


Tero johdattaa meidät pienen metsäpolun alkuun ja kehottaa meitä riisumaan kengät jalasta. Ensikosketus lämpimän metsämaan pintaan on samaan aikaan maadoittava, mutta myös mieltä kutkuttava hetki. On riemastuttavaa tuntea havunneulaset ja joistain kohti hieman kostea maa varpaiden välissä. Mieleen nousee kysymys, milloin viimeksi olen edes kulkenut metsässä ilman kenkiä. Ehkä lapsena? 

Kuljemme Teron perässä järven rantaan, jossa kastamme jalkamme helteessä lämmenneeseen veteen ja kuuntelemme laineiden liplatusta. Tutkimusten mukaan jo 20 minuutin metsässä oleilu laskee stressitasoa ja verenpainetta. Huomaan metsän rauhoittavan vaikutuksen saman tien, sillä aktiivisen päivän vuoksi hyrräävät ajatukseni alkavat viimein rauhoittua. Mustikkavarvikossa tehtävän loppurentoutuksen jälkeen olo on rauhallinen, mutta silti sopivan virkeä seuraavaa aktiviteettia varten. Metsäkylpy oli juuri sitä, mitä tarvitsin tähän hetkeen!







Saapuessamme metsäkylvystä baarimestari Juha Konttinen odottaa meitä jo rannassa innokkaana. Luvassa on Wine in the woods -viininmaistelu, jota kuvaillaan tutkimusmatkaksi, jossa metsä, aistit, ruoka ja viini kohtaavat ja heräävät eloon tarinoiden avulla. 

Konttinen on valinnut meille maisteltavaksi fiskarsilaisen Noita Wineryn natuviinejä. Valinta osuu kohdallamme nappiin, sillä olemme melkoisia amatöörejä viinien suhteen, mutta sitäkin innokkaampia kokeilemaan uutta. Natuviinien kohdalla avarakatseisuutta ja ennakkoluulottomuutta tarvitaankin, sillä alkukantaisesti valmistettujen viinien kohdalla ei koskaan tarkalleen tiedä, mitä lasiinsa kaataa. Alkuviineissä käytetään villihiivaa, joka saattaa tuoda jokaiseen erään oman makunsa.

Konttinen on hauska tarinankertoja, joka johdattelee meidät jokaisen maistiasen myötä syvemmälle natuviinien maailmaan. Hän myös testaa makuaistiamme ja antaa meidän tehdä itse päätelmiä. Miten viinin maku muuttuu ympäristön mukana? Maistuuko viini erilaiselta hienossa ravintolassa kuin metsän siimeksessä? Entä miten maku muuttuu, kun nappaa puskasta mustikan suuhun ja maistaa sitten viiniä?

Hotelli Punkaharjun keittiö on valmistanut Noita Wineryn viinien pariksi upeita ruokayhdistelmiä. Saamme huomata kuinka kala ja raikas salaatti toimivat hyvin valkoviinin kanssa. Alkukesän mansikat taas yllättävät, sillä ne eivät odotuksista huolimatta sovikaan yhteen valmiiksi jo hyvin hapokkaan viinin kanssa. Opimme valtavasti uutta viineistä ja niiden yhdistämisestä eri ruokiin. Saatoimmepa saada myös pienen natuviinikärpäsen piston, sillä aloimme heti suunnitella käyntiä Fiskarsiin Noita Wineryn tilalle.

Metsäisten aktiviteettien herättelemät aistimme alkavat ilmoitella nälästä, joten suuntaamme Wine in the woodsin jälkeen Hotelli Punkaharjuun illalliselle. Olemme illan viimeisiä asiakkaita, mutta henkilökunta jaksaa silti ottaa meidät lämpimästi vastaan ja tarjoilee meille yhden kesän mieleenjäävimmistä illallisista. Sami Tallbergin suunnittelemat villi- ja lähiruoka-annokset saavat meidät taas huokailemaan ihastuksesta. Rakastun itse erityisesti kasvispääruokana tarjottuun kukkakaalischnitzeliin, joka on ehkä parasta syömääni kukkakaalia.





Ilta alkaa olla jo pitkällä, mutta emme malta olla käymättä vielä nopealla iltauinnilla ruokailun päätteeksi. Samettisen pehmeässä ja lämpimässä järvivedessä uinti kruunaa täydellisen päivämme Punkaharjulla. Tänne tulemme taatusti vielä uudestaankin!






Toivottavasti sait tästä jutusta vinkkejä ja inspiraatiota Punkaharjun-matkallesi.

Kurkkaa vinkit Saimaan seudun matkan suunnitteluun Visit Savonlinnan sivuilta!






Osallistu keskusteluun!

© Luonnonkaunis. Design by FCD.