Teksti ja kuvat: Ida Tokola
Luontomatkailu on ollut jatkuvassa kasvussa viime vuosien aikana. Suomalaisia kiinnostaa yhä enenevissä määrin retkeily upeissa kansallispuistoissamme ja muissa kotimaan luontokohteissa. Kehityssuunta on hieno, sillä luontoahan meillä Suomessa riittää, ja vastuullisesti toteutettuna kotimaan matkailu on aina ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin kauas tehdyt ulkomaanmatkat.
Tällä kertaa esittelemme yhden erittäin ympäristöystävällisen tavan nauttia luontomatkailusta pääkaupunkiseudulla, nimittäin Nolla-mökkeilyn. Tästä jutusta löydät kokemuksemme yöpymisestä Nolla-mökissä Helsingin Isosaaressa.
Mikä Nolla?
Nollan missiona on edistää hiilineutraalia matkailua luonnossa. Robin Flackin suunnittelema Nolla-mökki oli alunperin Nesteen rakennuttama tempaus, jonka tarkoituksena oli kehittää mahdollisimman ekologinen asumus. Flack suunnitteli kolmion muotoisen mökin, joka on kuin teltan ja pienen kesämökin yhdistelmä.
Puinen mökki on varsin minimalistinen luomus, jonka kaunein yksityiskohta on päätyseinän suuri ikkuna. Varusteluun kuuluu vain kaksi sänkyä ja kaasukäyttöinen liesi-lämmitin. Mökissä ei ole sähköjä, mutta aurinkokennon avulla parin puhelimen lataaminen onnistuu yöpymisen aikana. Myöskään WC- tai suihkutiloja ei ole, vaan ne järjestetään yöpyjille mökkien läheisyyteen esimerkiksi erilliseen huoltorakennukseen.
Nykyään Nolla-mökkeilyä luotsaa start up -yritys Nolla Cabins, jonka pyrkimyksenä on rakennuttaa ekologisia mökkejä luontokohteisiin ympäri maailmaa. Tällä hetkellä mökkejä sijaitsee vasta Helsingissä ja Espoossa, mutta seuraavaksi niitä odotetaan jo Ruotsiin ja Australiaan saakka.
Isosaari retkikohteena
Suurin osa Suomen Nolla-mökeistä sijaitsee Isosaaressa, joka on yksi Helsingin edustan uloimmista saarista. Mantereella Nolla-mökkejä sijaitsee yksi Espoon Keilaniemessä ja toinen Hotelli Rantapuiston tontilla Itä-Helsingissä. Jos kaipaat kunnon irtiottoa arjesta, näistä kohteista ehdottomasti luonnonläheisin ja kiinnostavin sijainti on Isosaaren seitsemällä Nolla-mökillä.
Isosaari on vanha linnakesaari, jonne on Helsingin kauppatorilta noin puolen tunnin laivamatka. Isosaaren historia mielenkiintoinen, sillä se on ollut 1800-luvulta saakka suljettu sotilassaari. Saari on ollut puolustusvoimien käytössä ja toiminut tärkeänä koulutus- ja tutkimuskeskuksena. Puolustusvoimien henkilökuntaa asui saarella pitkään, mistä jäänteenä saarelta löytyy useita asuinrakennuksia, saunoja, ravintoloita ja koulu.
Isosaari on sotilassaareksi hyvin hoidettu ja sen luonnosta on pidetty hyvää huolta. Saarelta löytyykin paljon metsää, pari hienoa hiekkarantaa sekä karun kauniita kallioita. Isosaaresta löytyy paljon tietoa Visit Isosaarensivuilta.
Suurelle yleisölle Isosaareen avattiin pääsy vasta vuonna 2017. Saarelle kulkee julkinen laivaliikenne toukokuun puolesta välistä syyskuun puoleen väliin, joten siellä voi pistäytyä vaikka päiväreissulla. Nolla-mökkiläisille järjestetään oma venekuljetus niihin aikoihin, kun saaristolautta m/s Isosaari ei liikennöi.
Meidän kokemuksemme Nolla-mökkeilystä
Lähdin puolisoni kanssa Nolla-mökkeilemään ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Olimme innoissamme päästessämme tutustumaan Isosaareen, jossa emme olleet koskaan aiemmin käyneet. Myös Nolla-mökkien ekologinen glamping-konsepti ("luksus camping") kiehtoi meitä.
Laivamatka Isosaareen on hauska kokemus osana mökkeilyä. Lautalla oli hilpeä tunnelma, kun suurehko joukko päiväristeiljöitä saapui saareen nauttimaan aurinkoisesta päivästä. Helteinen heinäkuun päivä olikin täydellinen vietettäväksi Isosaaren kauniilla uimarannoilla.
Monien muiden tapaan päätimme nauttia saaren ainoan auki olevan ravintolan palveluista ja jäädä heti saavuttuamme Upseerikerholle syömään lounasta. Ravintolan listalta löytyi suositun kalakeiton lisäksi myös vegaaninen kasvispasta (mistä annamme pisteet!). Vaikka pasta ei ollut häävin makuista, se ei meitä lannistanut, kun saimme nauttia ruokaillessa merenrantaterassin kauniista näköaloista.
Nolla-mökit sijaitsevat pienen kävelymatkan päässä Upseerikerholta ja satamasta. Päiväristelijöiden ollessa saarella mökkien ympäristössä liikkui jonkin verran ihmisiä, mutta viimeisen lautan lähdettyä saari rauhoittui huomattavasti.
Mökit on asemoitu hiekkarannalle vieretysten pieneksi mökkikyläksi. Naapurit ovat siis ihan vieressä, mutta me koimme, että kaikki kunnioittivat hyvin toistensa rauhaa ja yksityisyyttä. Mökkinaapurusten kesken syntyi oikeastaan kiva mökkikylätunnelma, kun näimme tuttuja naapureita silloin tällöin huoltorakennuksen luona.
Mökkien välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa huoltorakennuksessa oli yhteiskäytössä grilli, vesi- ja kierrätyspiste, WC, sauna ja peseytymistilat. Yhteistilojen käyttö sujui mutkattomasti. Välillä useammasta vessasta olisi voinut olla hyötyä, mutta yhdelläkin pärjättiin lopulta hyvin. Yksi päivämme ehdottomista kohokohdista oli vanhassa saunassa saunominen. Löylyjen välillä uimme autuaana helteiden lämmittämässä merivedessä ja katselimme samalla Helsingin silhuetin taakse laskevaa aurinkoa.
Isosaaressa vietetyn vuorokauden aikana ehdimme tutustua myös saaren luontoon ja nähtävyyksiin. Meidän suosikiksemme osoittautui saaren pohjoispuoli, jossa sai ihanilla kallioisia merenrantamaisemia. Saarella oli hyvät tiet, joten siellä pystyi haahuilemaan ympäriinsä sen kummemmin ilman päämäärää. Saari oli suurilta osin puiden ja heinäisten niittyjen peittämä. Välillä vastaan tuli vanhoja armeijan aikaisia rakennuksia. Löysimme myös vuonna 1955 pystytetyn muistomerkin, jonka mukaan saari toimi sisällissodan jälkeen hetken aikaan punavankileirinä.
Saarella kävellessämme emme voineet olla pohtimatta, millainen potentiaali paikassa piili. Nyt kaikki tuntui jollain tapaa unohdetulta ja hylätyltä, mikä toi saarelle hieman mystisen tunnelman. Esimerkiksi vanhat puolustusvoimien työntekijöiden rivitaloasunnot oli jätetty aivan oman onnensa nojaan. Kasvillisuus oli jo muutamassa vuodessa vuorannut rakennusten ikkunat umpeen. Kuinka kivoja loma-asuntoja näistä saisikaan, jos joku viitsisi kunnostaa ne? Entäpä saaren vanhat koulu- ja ravintolarakennukset, eikö niihin voisi keksiä jotain toimintaa?
Kaiken kaikkiaan pidimme Isosaaresta retkikohteena ja olimme myös positiivisesti yllättyineitä Nolla-mökkien toimivuudesta. Pienessä kolmionmuotoisessa mökissä oli kaikki tarvittava lyhyttä yöpymistä varten. Nautimme erityisesti mökkien hienosta sijainnista ja luonnon välittömästä läheisyydestä. Suuri ikkuna oli oma lempijuttuni mökissä. Sen läpi oli ihanaa tuijotella merelle.
Kokkailimme kaasuliedellä purkkikeittoa iltapalaksi ja nautimme sen Marimekon suloisista astioista mökkimme edustalla. Illalla kun alkoi väsyttää, kömmimme makuupusseinemme mukaviin sänkyihin nukkumaan. Tätä ekologinen luksusmökkeily voi parhaimmillaan olla - yksinkertaista luontomatkailua pienillä mukavuuksilla.
Tulemme varmasti mökkeilemään Isosaareen toistekin. Kokemus voisi olla hauska jakaa myös kavereiden kesken, kunhan saa varattua viereiset mökit samalle päivälle. Toivottavasti Nolla-mökkejä rakennetaan tulevaisuudessa myös muualle Suomeen, sillä tällaisille luontoakunnioittaville elämysmatkailun muodoille olisi varmasti kysyntää!
Oletko sinä koskaan käynyt Isosaaressa tai yöpynyt Nolla-mökissä? Jaa kokemuksesi alle muidenkin iloksi!
Käytiin pari vuotta sitten työpaikan virkistyspäivää viettämässä Isosaaressa ja oli kyllä upea paikka 😍
VastaaPoistaMuistelen että opas kertoi, että valitettavasti rivarit ovat päässeet niin huonoon kuntoon (sisäilma ym ongelmat) että niitä ei enää kannata kunnostaa.. Olen kyllä samaa mieltä että saaressa olisi kyllä potentiaalia ja olisi ihana käydä uudestaan! Nolla mökit ovat kiinnostaneet myös pitkään eli tässä voisi olla kyllä ensi kesän kohde. Suosittelen myös joskus käymään Isosaaressa opastetulla kierroksella, sillä silloin pääsee tutustumaan myös rajoitusalueelle jonne ei muuten ole pääsyä.
Kiitos kommentista Veera! Kiva kuulla, että tykästyit myös Isosaareen. Vähän pelkäsinkin, että rivitaloasunnot ovat päässeet ränsistymään. Toivottavasti niiden tilalle keksitään jossain vaiheessa jotain muuta. Suosittelen kyllä lämpimästi Nolla-mökin vuokraamista. Ihanan erilainen retkikokemus. Itse odottelen jo innolla, että niitä rakennettaisiin muuallekin Suomeen. -Ida
Poista